Onder andere linten helpen de mensen op 1,5 meter afstand te houden.
Onder andere linten helpen de mensen op 1,5 meter afstand te houden. Foto's: Bob Awick
Foto's

Haast gewone zaterdag op de markt en daarbuiten

Mensen corona

HUIZEN - Het was haast een gewone zaterdag op de markt op het Oude Raadhuisplein vandaag. Natuurlijk waren er diverse maatregelen genomen om te zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar nam, zoals beschreven in de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Op de grond was met tape bijvoorbeeld die afstand aangegeven, er waren linten gespannen of paaltjes neergezet. Ook was er een jerrycan met desinfecterend middel. "Alleen raakt iedereen natuurlijk wel hetzelfde kraantje aan", aldus een 82-jarige dame die zojuist haar handen er stond te wassen met het middel.

Mondkapjes
Ze maakt zich niet zoveel zorgen om het coronavirus. "Ik neem alle maatregelen in acht. Mijn kinderen zijn arts, dus ik weet er genoeg van. Ik maak me meer zorgen om hun gezondheid, als ze geen mondkapjes meer kunnen dragen. Daar ben ik naar op zoek. Ik heb ook al een veiligheidsbril bij me voor ze."

De kranige dame heeft niet veel aan haar leven veranderd. Nog elke dag komt ze buiten. "Wel heb ik gisteren 80 mensen gebeld met het verzoek om een kaarsje voor hun raam te zetten. Dan voelen ze zich niet zo alleen. Dat hebben ze ook allemaal gedaan. Dat helpt echt. We moeten weten dat we samen zijn op deze wereld."

Schrobben
De visboer even verderop merkt wel dat de klandizie wat terug is gelopen. "Terwijl mensen juist zoveel mogelijk vis moeten eten, dat is gezond", promoot hij zichzelf, terwijl zijn collega een leeg plateau grondig aan het schrobben is. "De klanten blijven wel netjes 1,5 meter van elkaar staan, dan doen ze keurig."

Verderop zit een gezin dicht bij elkaar een patatje te eten op het bankje op het plein. "We zijn familie, dus dan houden we die 1,5 meter niet aan. Dat lukt thuis ook niet", vertelt de vader. Hij is monteur dus gaat nog wel de deur uit. Kantoorwerkzaamheden doet hij wel thuis. Zijn vrouw werkt nu ook thuis.

Hoest
Het gezin is toch maar even naar buiten gegaan om wat boodschappen te doen, onder andere op de markt. "Onze jongste dochter hoest wel wat, maar ze heeft een gewoon koutje, dat heeft ze wel vaker. Dat is geen corona", legt vader uit.

De beide dochters zitten normaliter op school, maar zijn nu ook nu thuis. De oudste gaat naar het Erfgooiers College. Ze is donderdag begonnen met digitaal onderwijs. "Het is wennen", vertelt ze. "Ik ben autistisch en ik heb extra begeleiding nodig. Ik heb ook weinig les. Gelukkig ben ik goed in de meeste vakken. We bouwen het langzaam op." Ze vertelt wel dat ze nu erg de mensen mist die wel eens oppassen, zoals opa en oma en een goede vriendin van haar moeder."

Opdrachten
De jongste dochter gaat naar De Ark. "Het gaat wel goed thuis. Ik heb nog niet echt les thuis", zegt ze. "Dat is niet waar", springt haar moeder in. "Je krijgt toch opdrachten en filmpjes." Het meisje zegt dat dit toch anders is dan dat je de meester of juf ziet. De opdrachten zijn wel leuk. "We moesten ons met het gehele gezin gek aankleden", zegt ze lachend.

De groenteboer heeft het even rustig. Voor zijn kraam staan paaltjes, zodat mensen weten hoeveel afstand ze moeten houden. "Het is vandaag weer gewoon net zo druk als anders. Vorige week was dat niet zo, toen was het een stuk rustiger. Nu is het nieuws een beetje bezonken", zegt hij.

Handschoenen
Hij draagt zelf handschoenen om zichzelf en de consumenten te beschermen, heeft een pinapparaat en een bakje waar mensen eventueel het geld in kunnen leggen als ze toch contant willen betalen. "Als je goede voorzorgsmaatregelen neemt, dan is het niet anders dan anders en moet een bezoek aan de markt gewoon kunnen."

Een oudere man staat te kijken naar de riemen die bij een kraam hangen. Hij blijkt 88 jaar te zijn en ondanks zijn wandelstok nog best kwiek. "Ik woon negen maanden in Portugal en ben nu weer drie maanden hier in Huizen. Ik ga hier en in Portugal altijd graag naar de markt."

Smoel wassen
Hij blijkt een gepensioneerd arts te zijn die zich niet druk maakt over het virus. Hij houdt zich aan de voorzorgsmaatregelen. "Iedereen moet toch hygiënisch zijn. Wat ik me alleen afvraag is waarom we alleen onze handen wassen. Misschien moet ik daar eens een brief over schrijven. Uit onderzoek blijkt dat we wel dertig keer ons gezicht aanraken per uur. Misschien moeten we onze smoel ook gelijk wassen. We staan dan toch bij de kraan."

Het echtpaar bij de beenmodekraam staat door de bakken sowieso al 1,5 meter van de klanten. De man zegt dat hij toch minder handel heeft. Toch komt hij wel naar de markt: "Ik moet toch ergens mijn geld mee verdienen?"

Schoongemaakt mandje
Vooral de hygiëne vindt hij belangrijk op dit moment. "We zorgen dat de boel hier goed schoon is. Dat is belangrijk. Ik hoor dat dat in winkels niet altijd zo is. Al die klanten raken toch maar hetzelfde winkelwagentje aan. Dan is het bij de Action beter geregeld. Daar krijgt elke klant een schoongemaakt mandje aangereikt."

In de winkel is daar inderdaad een vak op de grond aangegeven met tape en daar moet iedereen wachten om een mandje te krijgen. Ook mensen die bij elkaar horen. "Dan weten we hoeveel mensen er in de winkel zijn", zegt het meisje op een vraag van een klant hierover, waarna ze driftig verdergaat met het schoonmaken van de mandjes.

Geen afstand
Niet iedereen in de winkel houdt echter 1,5 meter afstand. Sommige stappen wel netjes opzij, terwijl anderen gewoon hun gang gaan, alsof er niet iets van een virus is dat je kan besmetten. Ook opvallend zijn groepjes jongeren in het dorp en op Plein 2000 die beslist geen afstand houden en lol met elkaar trappen.

Dat versterkt het beeld van een gewone zaterdag, waarbij we misschien even kunnen vergeten dat er al die maatregelen zijn om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt, dat de zorg wellicht overbelast wordt door het aantal rap stijgende patiënten dat in ziekenhuizen ligt, dat er doden vallen aan dit virus, dat er een coronacrisis is.

Rij
Sommige winkels in het dorp sluiten de deuren voor een tijdje, zoals MS en Bakker Bart. Even buiten het dorp is de klandizie juist groot bij de bouwmarkten, zoals overal in Nederland. Ook staat er een rij bij het scheidingsstation. Hier mogen nog maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Mensen zijn schijnbaar massaal aan het opruimen en aan het klussen geslagen.

Ook zie je veel mensen wandelen. Lekker naar buiten. Het zonnetje schijnt namelijk en zo lijkt het even alsof het gewoon de eerste zaterdag van de lente is in maart en niet dag 9 na het aankondigen van de eerste maatregelen in de strijd tegen het coronavirus en de start van de coronacrisis, die nog wel een tijdje zal gaan duren.


Op het oog lijkt het vandaag een gewone markt.


Maar er zijn wel degelijk maatregelen genomen, zoals deze lijn om afstand te houden.


Mensen wachten op afstand netjes op hun beurt.


Mensen met mondkapjes zijn hier nog wel een vreemde eend in de bijt.


MS heeft tijdelijk zijn deuren gesloten.


De juwelier heeft ook zijn maatregelen genomen.


File op de Ambachtsweg voor het scheidingsstation, want er mag maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

Uit de krant