Foto: RIVM
corona

Liveblog corona in Huizen 23-29 maart

HUIZEN - Vandaag starten we met een nieuw liveblog voor komende week, waarin we het nieuws rondom de coronacrisis in het kort bijhouden. Dit liveblog wordt regelmatig bijgehouden, maar er kan tijd zitten tussen het moment waarop een nieuwsbericht gepubliceerd is en het in dit blog wordt vermeld. Er is ook een dossier over corona. Klik op het blokje corona boven de titel of hier om alle berichten die te maken hebben met corona op onze website overzichtelijk bij elkaar te zien in dit dossier. Zelf iets te melden aan ons? Mail naar redactie@NieuwsbladvoorHuizen.nl.

Tekst ververst automatisch

Het liveblog van 12 tot en met 22 maart is hier te vinden.

Zondag 29 maart

17.59 uur Inmiddels 31 coronapatiënten opgenomen in Tergooi
Momenteel zijn 31 patiënten in Tergooi opgenomen die besmet zijn met het coronavirus. Zaterdag waren dit er 23 en was juist het aantal patiënten afgenomen ten opzicht van vrijdag, toen het er 27 waren. Lees hier meer.

16.33 uur 'Mensen in de zorg hart onder de riem steken'
Een mooi gebaar van Koningskinderen. De kinderopvangorganisatie met meerdere vestigingen in 't Gooi, heeft op diverse locaties witte vlaggen met rode harten gehesen, als blijk van waardering voor de 'helden in de zorg'. Lees het bericht hier.

13.41 uur Veiligheidsregio wijst extra toezichthouders aan voor noodverordening
De voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes, heeft gisteren besloten extra toezichthouders aan te wijzen om de noodverordening van 26 maart te handhaven. Dat is vandaag bekend gemaakt. Lees hier meer.

12.22 uur Met de kinderen op berenjacht in Huizen
Kinderen kunnen ook in Huizen op berenjacht. Dat houdt in dat zij langs woningen kunnen lopen om te kijken in welke ramen er een beer staat. Lees hier hoe het werkt en hoe je mee kunt doen.

Zaterdag 28 maart

13.52 uur Ondernemers Hart van Huizen passen zich aan coronamaatregelen aan
De ondernemers van het Hart voor Huizen hebben net als iedereen te maken met de maatregelen rondom het coronavirus. "Het is ook voor hun een hectische tijd", vertelt Anne Marie Hesta, duo-voorzitter van de ondernemersvereniging. Lees hier het hele verhaal.

11.51 uur Gooise natuur is open, maar houd afstand en vermijd drukte
Even uitwaaien in de Gooise natuur en de gedachten verzetten - zeker in deze tijd voor veel mensen belangrijk - mag tijdens deze mooie zaterdag. Wel doet Natuurmonumenten een oproep aan ieder: vermijd drukke plekken, ga op rustige tijdstippen, kom met maximaal twee personen (gezinnen uitgezonderd), houd afstand en blijf thuis bij griepverschijnselen. Lees hier meer.

7.33 uur Ondernemers melden zich massaal bij zelfstandigenloket
Het digitale ondernemersloket dat gehuisvest is in Hilversum is vrijdag 20 maart van start gemaakt. Uit de cijfers blijkt dat de mail en de telefoon overuren maken. Dit is dan ook de plek waar ondernemers en zelfstandigen uit Hilversum, Huizen, Eemnes, Laren, Gooise Meren en Wijdemeren online hun aanvragen kunnen indienen. Lees hier het artikel.

Vrijdag 27 maart

18.30 uur Twee inwoners overleden aan coronavirus
Dat is vandaag bekend geworden. Hier spreek de burgemeester zijn medeleven uit.

16.48 uur Huizer draaiorgel 'De Tony' vrolijkt bewoners Theodotion op
Thor van Peppel van Drukkerij Molenaar in Huizen is vanmiddag met zijn draaiorgel 'De Tony' op bezoek geweest bij de bewoners van verzorgingstehuis Theodotion in Laren. Daar heeft hij de bewoners met muziek opgevrolijkt. Lees hier een uitgebreider artikel.

16.00 uur Maatregelen GAD op afvalstations: 'We leven tussen hoop en vrees'
GAD neemt voor zaterdag extra maatregelen om de drukte van de afgelopen dagen op de vier afvalstations in 't Gooi en de Vechtstreek - en dan met name die van vorige week zaterdag - te beperken. Lees hier het bericht.

13.18 uur Tweede inwoner van Hilversum overleden aan coronavirus
Een 76-jarige inwoner van Hilversum is woensdag in ziekenhuis Tergooi overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Lees hier meer.

10.28 uur Extra maatregelen voor Huizer markten tot 6 april
De gemeente en de markten op dinsdag in de Oostermeent en op zaterdag in het Oude Dorp hebben extra maatregelen genomen die gelden tot 6 april. Deze zijn er voor om de 1,5 meter afstand die er moet worden gehouden, mogelijk te maken. Lees het hele bericht hier.

9.33 uur Noodverordening geeft meer duidelijkheid over nieuwe maatregelen 
De Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek heeft in een nieuwe noodverordening vastgelegd wat na de verscherpte maatregelen van het kabinet nog wel en niet mag. Lees hier meer.

Donderdag 26 maart

17.51 uur Muzikaal lichtpuntje voor ouderen en verzorgende De Bolder
De bewoners en de verzorgenden in De Bolder beleefden vandaag een lichtpuntje in deze tijd waar zij niemand meer mogen ontvangen in verband met het coronavirus. Zie hier het bericht.

17.24 uur Twee afdelingen Voor Anker in isolatie-verpleging vanwege corona
Twee afdelingen van Voor Anker aan het Oranje Nassauplein zijn in isolatieverpleging in verband met coronabesmettingen van bewoners. Het gaat om twee bevestigde besmettingen en drie bewoners die nu ook klachten hebben. Lees hier meer.

16.04 uur Aantal besmettingen in de regio stijgt langzaam
Het aantal besmette inwoners in de regio is lange tijd vrij stabiel gebleven, maar vertoont nu toch wel een langzame stijging, afgaande op de cijfers van het RIVM. In Huizen zijn nu 8 mensen besmet. Lees het bericht hier.

15.41 uur Ook voor burgemeester Niek Meijer is het wennen aan alle coronamaatregelen
Het is even zoeken voor iedereen en wennen om te voldoen aan alle maatregelen die het kabinet heeft genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Niet alleen voor de inwoners die de markt, de natuur, de bouwmarkt en het afvalscheidingsstation massaal wisten te vinden afgelopen weekeinde, maar ook voor burgemeester Niek Meijer. Lees het uitgebreide verhaal hier.

14.30 uur 'Problemen zijn groot bij huis-aan-huisbladen'
Lokale kranten zitten vanwege de coronacrisis in zwaar weer. Dat geldt ook voor de weekbladen van Enter Media, onder meer uitgever van Nieuwsblad voor Huizen. "De problemen zijn zeer groot", zo zei directeur Adri de Bruijn vanmorgen in het radioprogramma De Nieuws BV op NPO1. Lees hier meer.

12.04 uur Voedselbank gaat met extra hulp door
Voedselbank Gooi & Omstreken deelt ondanks deze roerige tijden en met extra hulp nog steeds voedselpakketten uit aan haar cliënten. Dit in tegenstelling tot een aantal voedselbanken dat de deuren heeft gesloten. "We werken er hard aan om deze groep in financiële problemen van een wekelijks voedselpakket te blijven voorzien", laat de voedselbank weten. Dit gaat niet zonder slag of stoot en extra hulp is daarom welkom. Lees het artikel hier.

Woensdag 25 maart

18.41 Ode aan bewoners 'kleine' De Bolder De Ruyterstraat
Even een letterlijke vrolijke noot tussen al het coronanieuws. Klik hier om naar het verhaal te gaan en lekker mee te luisteren en deinen!

17.50 uur Activiteiten 75 jaar vrijheid afgelast of uitgesteld
Het besluit van het kabinet om alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni af te gelasten, heeft ook gevolgen voor de activiteiten rond 75 jaar vrijheid en dodenherdenking. Alle activiteiten worden uitgesteld of komen te vervallen, met uitzondering van de Historische Courant van Historische Kring Huizen. Lees hier meer.

15.50 uur Aantal coronapatiënten in Tergooi stijgt naar 23
Het aantal coronapatiënten in Tergooi neemt iedere dag met een paar toe. Inmiddels staat de teller op 23 patiënten. Daarvan liggen er zes op de Intensive Care. Lees hier het hele bericht.

13.14 uur Nu ook filmpjes van buurtsportcoach voor ouderen
Buurtsportcoach Froukje van 't Hoff van de Sportadviesgroep is afgelopen vrijdag gestart met het plaatsen van video's voor 50-plussers. Elke woensdag en vrijdag komen daar nieuwe filmpjes bij, zodat zij ook in beweging kunnen blijven in deze tijd van het coronavirus. "Het was wel wennen hoor. Ik sta liever achter de camera dan er voor, maar nood breekt wet", zegt ze. Lees het uitgebreide verhaal hier.

9.29 uur Examens Scholengemeenschap Huizermaat
Ook Tanja de Ruijter, rector van Scholengemeenschap Huizermaat laat weten dat het besluit van het kabinet om de centrale examens te laten vervallen rust geeft. Lees het geupdate artikel hier.

8.58 uur De eerste Huizer besmette coronapatiënt doet zijn verhaal
De eerste Huizer besmette coronapatiënt, Peter-Paul Zwanikken (58), doet bij de NOS zijn verhaal. Zijn besmetting werd op 7 maart vastgesteld en een dag later door de GGD Gooi en Vechtstreek gemeld.

Dinsdag 24 maart

17.37 uur Besluit over eindexamens geeft Erfgooiers College enige rust
Het kabinet heeft vanmorgen besloten dat de centrale examens voor dit jaar niet door gaan. "Dat geeft enige rust", laat rector Gerlof Boersma van het Erfgooiers College weten. "We zouden niet weten hoe we het anders hadden moeten doen, want we willen alle richtlijnen van de overheid volgen en die zijn gisterenavond ook weer aangescherpt." Lees hier het artikel.

16.38 uur Supermarkten Huizen mogen tijdelijk langer open op zondag
De supermarkten in Huizen mogen met ingang van 29 maart tijdelijk open zijn van 9.00 tot 20.00 uur. Dat heeft de gemeente besloten. Het is een keuze van de supermarkt zelf of deze langer open blijft. De gemeente adviseert daarom bij de betreffende super te informeren, bijvoorbeeld via de website van het bedrijf. Lees hier meer.

15.56 uur Ga niet onnodig bloedprikken in Tergooi
"Als bloedafname op dit moment niet per se noodzakelijk is, kom dan alstublieft terug als de coronamaatregelen opgeheven zijn", laat een woordvoerder van Tergooi weten. Lees de oproep hier.

14.51 uur Regelmatig video's burgemeester
Burgemeester Niek Meijer gaat de komende weken met korte videoboodschappen inwoners meenemen in wat hij dagelijks aan bestuurlijke en menselijke dilemma's aantreft. Hij wil dit twee à drie keer per week gaan doen. Op deze manier wil hij in verbinding blijven met de inwoners. De video's staan op het YouTube-kanaal van de gemeente. Lees hier meer.

12.43 uur Koningsdag pas volgend jaar weer gevierd
De organisatie zag het al een beetje aankomen, maar nu is het definitief dat Koningsdag dit jaar niet gevierd wordt. De organisatie gaat het evenement nu ontmantelen en de spandoeken gaan weer de kast in. Lees hier het hele verhaal.

Maandag 23 maart

19.44 uur Alle samenkomsten tot 1 juni verboden
Het kabinet heeft vanavond de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Onder andere alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. De ondergrens van 100 personen is daarbij losgelaten. Lees hier het hele artikel.

17.49 uur Twee patiënten Tergooi overleden aan COVID-19 
Er zijn twee patiënten van Tergooi aan COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus, overleden. Het gaat om twee mannen, ouder dan 80 jaar, die beiden woonden buiten de regio 't Gooi en de Vechtstreek. De patiënten waren opgenomen op de locatie Blaricum. Lees hier meer.

17.26 uur GGD vraagt met spoed beschermingsmiddelen voor de zorg
De GGD Gooi en Vechtstreek vraagt met spoed om beschermingsmiddelen voor de medewerkers in de zorg. Huisartsen, medewerkers van ziekenhuizen en zorginstellingen moeten juist in deze tijd van het coronavirus hun werk veilig kunnen doen. Wie ze heeft liggen, kan een mail sturen naar bescherming@ggdgv.nl. Lees het hele artikel hier.

17.13 uur Vrijwilligerscentrale neemt regie coronahulp
Diverse radartjes zijn achter de schermen gaan draaien op het moment dat er maatregelen werden genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij bedrijven, gemeente, maar ook bij Vrijwilligerscentrale Huizen en bijvoorbeeld Buurten met Buren. De solidariteit tussen mensen is namelijk groot. Iedereen wil helpen en door de maatregelen zijn er genoeg mensen die hulp kunnen gebruiken. Dit gaat de vrijwilligerscentrale zoveel mogelijk koppelen. Lees het complete verhaal hier.

16.31 uur Omgaan met stress in coronatijd
De ingrijpende maatregelen die de overheid heeft genomen om het coronavirus te bestrijden, kunnen stress opleveren. Het Nationaal Psychotrauma Centrum (ARQ) heeft daarom twee folders uitgegeven. Een voor de stressreactie tijdens sociale onthouding en een voor stress bij isolatie en quarantaine. Lees hier het artikel.

16.19 uur Filerijden bij overvolle afvalstations GAD
"Er wordt geadviseerd om thuis te blijven, maar iedereen gaat lekker hobbyen." Dat zegt een verkeersbegeleider pal voor de ingang van het afscheidingsstation van de GAD in Hilversum maandagmiddag, terwijl een lange rij auto's wacht om het terrein op te mogen. Lees hier meer.

11.47 uur Twaalf coronapatiënten in Tergooi
Het aantal coronapatiënten binnen Tergooi is het afgelopen weekend verdubbeld ten opzichte van vrijdag. In beide locaties zijn bij elkaar opgeteld nu twaalf met het virus besmette personen. Lees hier meer.

11.00 uur Ook Gooise brandweer alert in coronatijden
Door een streng werkprotocol probeert de brandweer het risico van besmetting met het coronavirus zo laag mogelijk te houden. Dat was afgelopen weekend goed zichtbaar bij het uit het huis halen van een overleden persoon aan de Korte Heul in Bussum. Daarbij werd uit voorzorg gebruik gemaakt van beschermende handschoenen en mondkapjes. Zie hier de foto's.

9.07 uur Speciale ouderenkassa bij Lidl
Lidl heeft vanaf vandaag van 9.00 tot 11.00 uur een speciale ouderenkassa. Die is alleen voor ouderen toegankelijk. "Buiten deze tijden geldt dat dezelfde kassa voorrang biedt aan ouderen. Wij vragen onze klanten om begrip en medewerking", aldus de supermarktketen.

Meer berichten