De spandoeken gaan weer de kast in tot volgend jaar.
De spandoeken gaan weer de kast in tot volgend jaar. (Foto: Oranje Stichting Huizen)
corona

Koningsdag pas volgend jaar weer gevierd

HUIZEN - Het persbericht lag al klaar, want Oranje Stichting Huizen zag het al aankomen dat Kongingsdag dit jaar niet op maandag 27 april zou worden gevierd. Nu de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn aangescherpt is het duidelijk dat Koningsdag pas volgend jaar weer op de kalender staat.

Dit jaar zou Koningsdag enkele veranderingen kennen. Er was door het team ook al maandenlang hard gewerkt aan het programma. "Aan de Oranjekermis met 13 attracties, de Oranjemarkt met zo’n 180 kramen, de kindervrijmarkt en de taptoe. En er zouden 13 artiesten optredens verzorgen op Plein 2000 en het Oude Raadhuisplein", licht voorzitter Hans Borremans dat programma toe.

Jongeren
"Het programma op Plein 2000 was speciaal gericht op jongeren en liep door tot elf uur ’s avonds. Er waren podia geregeld en toiletvoorzieningen, ook voor invaliden. EHBO’ers en verkeersregelaars stonden klaar. Ook 25 sponsoren hadden hun medewerking toegezegd."

Alle geplande activiteiten en optredens worden  nu in principe doorgeschoven naar vorig jaar. "De vraag of we het willen uitstellen, is wel gesteld, maar dat gaat eenvoudigweg niet lukken", legt hij uit.

Sponsoren
"We hebben ontzettend veel kleine sponsoren die het evenement steunen. Veelal bedrijven die het nu al moeilijk hebben in deze tijd van het coronavirus. Zij zijn cruciaal voor een dekkende begroting, die bijna 40.000 euro bedraagt. Die sponsoren hebben het geld nu zelf ontzettend hard nodig." Ook voor de kermisklanten en de mensen van de markt is het volgens hem een ramp.

Voor het organisatieteam breekt nu een minder leuke tijd aan. Alles moet worden ontmanteld. "Een flinke klus. Het team rekent op begrip bij de organisaties waarmee contracten zijn afgesloten. Die hebben vaak al kosten gemaakt. Maar dit alles zinkt in het niet bij de ellende die het coronavirus veroorzaak.”

Meer berichten