Foto: Bastiaan Miché
update corona

Besluit over eindexamens geeft enige rust

HUIZEN - Het kabinet heeft vanmorgen besloten dat de centrale examens voor dit jaar niet door gaan. "Dat geeft enige rust", laat rector Gerlof Boersma van het Erfgooiers College weten. "We zouden niet weten hoe we het anders hadden moeten doen, want we willen alle richtlijnen van de overheid volgen en die zijn gisterenavond ook weer aangescherpt."

Voor de eindexamenleerlingen geldt nu dat de schoolexamens leidend zijn voor hun eindcijfer. Boersma: "Normaliter is dat de helft van het examencijfer en dan volgen nog de centrale eindexamens, die de andere helft vormen." Om een en ander verder in te plannen, wacht hij nu op verdere richtlijnen die er nog komen van het Ministerie van Onderwijs.

De school had zelf na het verscherpen van de maatregelen door het kabinet al besloten om de schoolexamens die deze week gepland stonden verder af te gelasten. "Maandag hebben we nog wel leerlingen op school gehad. Dat kon prima. Hier kunnen we de 1,5 meter afstand goed garanderen. Als de leerlingen naar buiten gaan, dan wordt het echter moeilijk."

Plannen
Al eerder had de school examens stilgelegd, namelijk toen besloten werd om de scholen te sluiten. "We zaten toen ook midden in de toetsweek. Het centrale examen zou op 7 mei beginnen en het werd dus erg krap om alles nog te plannen. Nu kunnen we daar de tijd voor nemen."

De school houdt bij de planning rekening met de maatregelen die door het Rijk zijn genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te aan. "Wat we digitaal kunnen doen, doen we digitaal. Als er een practicum bij komt kijken, dan zorgen we er voor dat dit in kleine groepjes kan."

UPDATE: Scholengemeenschap Huizermaat
Ook Tanja de Ruijter, rector van Scholengemeenschap Huizermaat laat weten dat het besluit van het kabinet om de centrale examens te laten vervallen rust geeft. "Het geeft duidelijkheid en richting. We weten nu waar we naar toe moeten werken."

De school wacht net als het Erfgooiers College nog op de richtlijnen van het ministerie. "Dan weten we precies hoe het er voor staat." De leerlingen van de havo en vwo zijn namelijk al klaar met hun schoolexamens. Die zouden dan wellicht al geslaagd zijn.

"Voor de mavo-leerlingen stond nog een examenweek gepland in de week van 6 april. Vooralsnog zal die gewoon doorgaan. Wat online kan, doen we online. Hoe we de rest gaan aanpakken, hangt van de richtlijn van het ministerie af."

Meer berichten