Voldoende afstand in de raad en een aantal deelnemers die digitaal mee vergadert op het scherm.
Voldoende afstand in de raad en een aantal deelnemers die digitaal mee vergadert op het scherm. Foto: Bob Awick

Aanvullend onderzoek voor besluit gemeenteraad over doelgroepenvervoer

Politiek

HUIZEN - De gemeenteraad heeft gisteren voor het eerst vergaderd met het in acht nemen van de coronamaatregelen. Mensen in de raadzaal hielden minimaal 1,5 meter afstand en een deel vergaderde op afstand digitaal mee.

Publiek werd daarom ook vooral gevraagd om thuis de vergadering te volgen, zodat de raadzaal voldoende ruimte kon bieden. Dat kan altijd al via audiostreaming, maar kon deze keer ook via YouTube. Op dat beeld was de burgemeester te zien met niet meer dan drie personen die op afstand mee vergaderde. Dit beeld was ook op het scherm in de raadzaal te zien.

Thuisomgeving
De kijker kon daardoor soms een blik op de thuisomgeving van raadsleden werpen of zien dat het beeldscherm werd opgepakt en meegenomen om even op een andere plek te gaan zitten. Wethouder Marlous Verbeek had haar achtergrond professioneel geblurd en klikte na elke bijdrage weer haar camera uit. Andere raadsleden waren lang in beeld, aandachtig luisterend naar wat collega's in de zaal te melden hadden.

Raadsleden en wethouders in de zaal konden niet allemaal achter een microfoon plaats nemen en moesten daarom eerst naar de microfoon lopen om van daaraf de bijdrage te doen. En het ging niet allemaal vlekkeloos. Soms vergat iemand thuis zijn microfoon aan te zetten of de burgemeester had deze niet ingeschakeld.

Goede banen leiden
Al met al lukte het de gemeenteraad wel prima om zo te vergaderen. De burgemeester, voorzitter van de raad, verzocht om zoveel mogelijk vragen schriftelijk af te handelen en hem zo goed mogelijk te helpen de vergadering op deze manier in goede banen te leiden. Na afloop kon wel gesproken worden van een geslaagde vergadering.

Het belangrijkste punt op de vergadering, een besluit nemen over het doelgroepenvervoer, werd uiteindelijk geschorst. De VVD diende, ook namens CDA en D66 namelijk een voorstel in om meer informatie. Uiteindelijk besloot de wethouder om deze informatie toe te zeggen, nadat de partijen met elkaar van gedachten hadden gewisseld.

Nogmaals raadsvergadering
De regio wil het vervoer zelf gaan uitvoeren en gemeenteraden van de deelnemende gemeenten moeten hier voor 8 mei een oordeel over vellen. Besloten is daarom om te kijken of er voor 8 mei nogmaals een raadsvergadering kan worden gehouden met de extra informatie. VVD, CDA en D66 vinden de informatie nu te veel gericht op alleen het inbesteden van het vervoer, dus het door de regio zelf doen.

Er is in hun ogen niet voldoende gekeken naar een alternatief. Aanbesteden en het werk dus door een marktpartij te laten blijven doen zou ook nog eens bekeken worden, maar dan wel met de voorwaarden dat kwaliteit gewaarborgd is voor de cliënten en werknemers kunnen rekenen op een goed arbeidscontract.

Goed vervoer
In Gooi en Vechtstreek maken ongeveer 9.000 inwoners gebruik van het Wmo-vervoer, leerlingenvervoer of jeugdhulpvervoer. Dit doen zij omdat zij geen gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer. Iedereen in de gemeenteraad wil dat deze mensen kunnen rekenen op goed vervoer, zodat ze deel kunnen nemen aan de maatschappij.

De vraag of dit het beste door de regio kan worden gedaan, bleek gisterenavond niet door alle partijen al met ja te kunnen worden beantwoord. Niet dat zij op zich tegen zijn door het vervoer door de regio zelf. Dat gebeurt al jaren met het ambulancevervoer en dat gaat prima. Er is echter geen keuze te maken, stellen de partijen VVD, CDA en D66, zonder ook naar een alternatief te kijken.

Keuze al gemaakt
Wethouder Maarten Hoelscher liet weten dat al in 2017 gekeken is naar aanbesteden of het door de regio zelf laten doen. Toen is al de keuze gemaakt om alleen te kijken naar de laatste optie. Die is uitgewerkt.  Met een gebundelde inzet vanuit de hele regio, kunnen de gemeenten het personeel fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bieden en investeringen in voertuigen en technologie optimaal benutten.

"Zo verwachten de gemeenten het doelgroepenvervoer in Gooi en Vechtstreek ook voor de lange termijn betaalbaar te houden met de door inwoners gewenste kwaliteit en continuïteit", liet de wethouder nog maar eens weten. Ondanks de vele informatie en beantwoorde vragen, uitgeprint wel 30 A4'tjes volgens een van de raadsleden, kwam het echter nog niet tot een besluit.

Onderzoek
Nu wordt er eerst nog - zoals gevraagd in het voorstel - onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van aanbesteding met de specifieke kwaliteitseisen die horen bij het doelgroepenvervoer door een bureau wat een autoriteit is op het gebied van aanbesteden en kennis heeft van de taximarkt. Dan is er volgens de partijen wel een keuze en die zullen ze dan in een volgende raadsvergadering wel gaan maken.

Zo zag het beeld er op YouTube uit. De personen, behalve de burgemeester, in beeld wisselde wel eens, afhankelijk wie er sprak.

Uit de krant