De vaccinatie tegen meningokokkenziekte was in 2018 nog wel in de Zandzee.
De vaccinatie tegen meningokokkenziekte was in 2018 nog wel in de Zandzee. Archieffoto: Sjoerd Stoop

Media Park decor van grote prikactie tegen meningokokkenziekte

Zorg corona

HUIZEN - Pakweg 3000 (bijna) 14-jarigen uit 't Gooi en de Vechtstreek krijgen binnenkort opnieuw een oproep om de prik tegen meningokokkenziekte te komen halen. Deze giga-operatie van Jeugd en Gezin is tussen 28 april en 25 mei en vindt plaats op het Media Park in Hilversum.

Normaliter zijn deze vaccinaties in een sporthal, maar vanwege het coronavirus is ook dit gebeuren anders dan 'normaal'. Zo krijgt iedere jongere nu een persoonlijke afspraak om zo op een veilige manier deze belangrijke vaccinatie te halen.

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die ontstaan door een bacterie; de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Van 2015 tot 2018 steeg aantal mensen met meningokokkenziekte. Sindsdien krijgen tieners een vaccinatie die hiertegen beschermt. Alle jongeren in Nederland die geboren zijn in 2006 krijgen deze vaccinatie voor de zomer aangeboden. Ook in de huidige coronatijd. Het uitstellen van de prik kan namelijk gevaarlijk zijn, benadrukt Jeugd en Gezin.  

De Zandzee
De (bijna) 14-jarigen uit de Gooi en Vechtstreek waren dus al eerder uitgenodigd om de vaccinatie te komen halen. De vaccinatieweek die eind maart in Sporthal De Zandzee in Bussum was gepland, ging op advies van het RIVM niet door. In verband met het coronavirus mocht de vaccinatie niet langer in groepen worden aangeboden.

De betreffende jongeren ontvangen daarom een nieuwe oproep. Zij krijgen deze keer een individuele uitnodiging in The Red House op het Media Park. Omdat elke tiener nu een persoonlijke afspraak krijgt, ontstaan er - aldus Jeugd en Gezin - geen wachtrijen in een groep en kan iedereen goed afstand houden van elkaar. Bij verkoudheid, benauwdheid of koorts, is wel het advies om een nieuwe afspraak te maken en thuis te blijven. Dat advies geldt in deze coronaperiode voor alle Nederlanders. Ook zieke medewerkers blijven thuis. 

Milde bijwerkingen
Na de vaccinatie kunnen de jongeren soms last krijgen van milde bijwerkingen, si de waarschuwing. Bijvoorbeeld lichte koorts of een rode plek op de plaats waar de prik is gegeven. Dat is normaal en gaat vanzelf weer over. De vaccinatie heeft geen nadelige invloed op de weerstand. Na de prik hebben jongeren dus geen grotere kans om corona te krijgen.

Jeugd en Gezin werkt met man en macht om ondanks de bijzondere omstandigheden jongeren te blijven vaccineren. Vier weken lang gaan de medewerkers vijf dagen per week vaccineren om alle drieduizend jongeren uit de regio te beschermen tegen de meningokokkenziekte. De boodschap is: Kom en maak er gebruik van!

DTP en BMR én HPV
De vaccinaties voor de 9-jarige jongens en meisjes (DTP en BMR) en 13-jarige meiden (HPV) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook deze prikken had Jeugd en Gezin aanvankelijk gepland in de vaccinatieweek van eind maart. Met uitstel van een half jaar komt bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. Dit betreft difterie, tetanus, polio (DTP), bof, mazelen, rodehond (BMR) en humaan papillomavirus (HPV - baarmoederhalskanker).

Het uitstellen van de meningokokkenprik is geen optie omdat meningokokken nog steeds circuleren in Nederland. Daarom krijgen 14-jarigen al wél voor de zomer de meningokokkenprik opnieuw aangeboden. 

Uit de krant