Vuil dat gedumpt is bij op de Schokker.
Vuil dat gedumpt is bij op de Schokker.

Meer vuil gedumpt bij containers of kliko's

Natuur en Milieu corona

HUIZEN - GAD had rekening gehouden met extra 'bijplaatsingen', zoals het dumpen van vuil bij containers en opgestelde kliko's genoemd wordt. Daarom waren er al extra wagens ingezet. "Maar het is nog meer dan we verwacht hadden", aldus een woordvoerder.

Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die zijn genomen om verspreiding tegen te gaan, ruimen veel mensen hun huis op. "Of ze kopen veel via internet en dat levert heel veel grote lege dozen op. Die proppen mensen soms in zijn geheel in de ondergrondse container."

Plet je pakketje
"Dan kan de klep niet meer open en gaan mensen het vuil er naast zetten, terwijl er nog heel veel kuub ik kan. Plet je pakketje, is het advies dat wij graag willen geven. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het vuil dat op straat slingert."

Ook merken ze bij de GAD dat als er een schaap over de dam is, er meer volgen. "Dan gaan mensen allemaal het vuil er naast zetten, terwijl er nog ruimte genoeg is in de container."

Mag niet
Op dit moment gaan afvalcoaches wijken in om te kijken waar ze nog voorlichting kunnen geven over het goed weggooien van afval. "Het mag namelijk niet, vuil naast de container neerzetten of los bij de kliko's. Alleen grofvuil als er een afspraak voor is gemaakt."

Boa's van de GAD en de gemeenten maken ook extra rondes langs plekken waar dit vaker voorkomt. "Mensen krijgen eerst een officiële waarschuwing, maar daarna kunnen ze een boete krijgen. Zeker als het vaker gebeurt, proberen we te achterhalen wie de schuldige is."

Uit de krant