De Nieuwe Kerk wordt op dit moment leeggehaald om plek te maken voor patiënten met corona.
De Nieuwe Kerk wordt op dit moment leeggehaald om plek te maken voor patiënten met corona. Foto: Google

Corona-unit Amaris in Nieuwe Kerk

Zorg corona

HUIZEN - Amaris gaat een corona-unit inrichten in de Nieuwe Kerk die naast Voor Anker ligt. Hier worden straks onder andere psycho-geriatrische cliënten en somatische cliënten - mensen die naast (mogelijk) corona nog een aandoening hebben - verpleegd.

"Amaris is erg blij dat de Hervormde Gemeente Huizen de kerk hiervoor beschikbaar stelt. Op dit moment wordt de kerk gedeeltelijk leeggehaald. Als de kerk leeg is, worden de verschillende afdelingen ingericht. Deze week worden de eerste cliënten ontvangen", meldt de organisatie.

Grote operatie
De teams worden ook op dit moment samengesteld. "Daarbij worden zoveel mogelijk medewerkers uit bestaande teams bereid gevonden om op de afdelingen in de kerk te werken. Het geheel is een grote operatie, die in korte tijd is voorbereid. Alle inspanningen zijn erop gericht om de zorg te blijven leveren aan al onze cliënten."

"Binnen Amaris zijn we sinds medio maart volop bezig met het thema corona. Onze cliënten binnen de diverse locaties en in de wijk vormen een kwetsbare doelgroep. Daarom zijn onze inspanningen gericht op het gezond houden van onze cliënten, ook als er verdenkingen van corona onder hen zijn."

Volgende stap
"In onze locatie Gooizicht in Hilversum heeft Amaris al een afdeling ingericht voor cliënten met coronabesmetting. Ook in Voor Anker in Huizen is een corona-unit ingericht en een afdeling voor cohort-verpleging, voor cliënten met een corona-verdenking. Het inrichten van de Nieuwe Kerk voor zorg voor coronapatiënten is een volgende stap."

UPDATE

In de kerk verwacht Amaris plek te kunnen maken voor 15 patiënten, die van diverse locaties kunnen komen. "We kunnen dan bijvoorbeeld mensen van wie we vermoeden dat ze corona hebben meteen apart houden van andere mensen, zodat besmetting wordt voorkomen", licht Irna Hoiting toe.

"Vooral bij dementerende mensen, de psycho-geriatrische patiënten, is het lastig om goede zorg te verlenen als zij corona hebben. Daarom zijn dit soort aparte afdelingen belangrijk."

Eetzaal Voor Anker
Zij laat desgevraagd ook weten dat er in de eetzaal van Voor Anker acht patiënten worden verzorgd en dat deze afdeling ook blijft bestaan, naast de nieuw in te richten opvang in de Nieuwe Kerk.

Uit de krant