Joan van Haaften met zijn kopie van de oorkonde en bos bloemen die hij kreeg vanwege zijn onderscheiding.
Joan van Haaften met zijn kopie van de oorkonde en bos bloemen die hij kreeg vanwege zijn onderscheiding. Foto: Bob Awick

Burgemeester deelt telefonisch koninklijke onderscheidingen uit

Mensen

HUIZEN - De lintjesregen vond vandaag vanwege de uitbraak van het coronavirus niet traditiegetrouw plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. In plaats daarvan werden zeven inwoners gebeld door burgemeester Niek Meijer, die ze vertelde dat het de Koning behaagd had ze vandaag te onderscheiden.

Een van de zeven is Joan van Haaften. Hij is van 2002 tot heden vrijwilliger, fondswerver, ambassadeur, bestuurslid, voorzitter van een projectgroep en docent en lid van de ledenraad van de Parkinson Vereniging. Van 2012 tot nu is hij ook voorzitter van het buurtpanel 1276, waar hij 3.300 huishoudens vertegenwoordigt als gesprekspartner van de gemeente. Tot slot heeft hij de algehele coördinatie en uitvoering op zich genomen van het door de Nierstichting Nederland georganiseerde benefietconcert in 1969.

Bijzonder
"Het was heel bijzonder", zegt Joan in een eerste reactie. "Ik wist van niets. Ik ken de burgemeester, want ik heb al eens met hem door de wijk gefietst en had laatst nog een overleg met hem op het gemeentehuis. Hij belde via de telefoon van mijn vrouw en zelfs toen had ik nog niets in de gaten. Toen realiseerde ik me ineens dat het vandaag de dag is van de lintjes, toen begon het te dagen."

Ridder 
Nadat hij het telefoontje had gehad, kreeg hij net als alle andere inwoners die vandaag werden onderscheiden een bos bloemen en een kopie van de oorkonde die bij de onderscheiding zit. "Die heb ik meteen ingelijst. Daarna werd ik ook nog eens buiten toegezongen door de mensen die de onderscheiding hadden aangevraagd. Ik vind het nog steeds ongelooflijk." Hij werd als enige benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overige gedecoreerden zijn benoemd tot Lid. "Het zet een hele lange rij aan vrijwilligerswerk in het zonnetje. Het is een onwaarschijnlijke dag, dat je zomaar een koninklijke onderscheiding krijgt."

Cees Alders
Ook Cees Alders, voorzitter van de Stichting Oldtimers Huizen, werd verrast met een onderscheiding. Van 1985 tot 1991 was hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Sociaal Cultureel werk Huizen. De stichting vormde de bestuurlijke koepel voor drie buurthuizen en een jongerencentrum. Daarnaast was hij initiator van Oldtimer Festival Huizen, een festival waar 250 deelnemers en 6000 bezoekers op afkomen. De organiserende Stichting Oldtimers Huizen verstrekt informatie over ontwikkelingen, duurzaamheid en alternatieve energie van ons mobiele erfgoed.

Heer Klein
De heer Klein kreeg zijn onderscheiding voor het vrijwilligerswerk voor Visio dat hij al sinds 1998 doet. Visio is een organisatie voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking. Ook onderhoudt hij al sinds 2002 tuinen van verschillende mensen, die allen hulpbehoevend zijn. Tot slot is hij als docent 'groenlessen' beoordeeld als excellente leerkracht. Daarbij zet hij zich in voor leerlingen die minder kansen hebben in de samenleving.

Tekst gaat verder onder de foto

Fijda van der Pluijm luister naar de aubade die ze kreeg vanwege haar onderscheiding.

Fijda van der Pluijm
Fijda was van 1988 tot heden collectant voor het Nationaal Reumafonds. Van 1983 tot 1985 gaf zij leiding aan de jeugdraad van de Gereformeerde Kerk in Marken. Ook was zij van 1994 tot 1997 leidster van de peuterspeelzaal op het asielzoekerscentrum Crailo. Tot slot is zij van 2014 tot heden voorzitter van de PR-commissie en de Evenementencommissie van Inner Wheel Almere - ’t Gooi. Fijda werd nadat ze was gebeld toegezongen door de mensen die al wisten dat zij een onderscheiding had gekregen.

Tekst gaat verder onder de foto



De aubade voor Fijda.

Heer Van de Runstraat
De heer Van de Runstraat werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau onder andere omdat hij van 2002 tot heden een zeer actief groepslid is van Amnesty International Huizen. Ook is hij vanaf 2008 tot heden vrijwilliger natuurbeheer bij het Goois Natuurreservaat. Sinds 2010 tot heden is hij daarnaast bestuurslid van het 4 mei Comité Huizen.

De heer Wellink
De heer Wellink was van 1982 tot heden vrijwilliger van de Rooms Katholieke kerk Huizen, Blaricum Bijvanck en bekleedde diverse functies binnen het kerkbestuur. Ook was hij van 2000 tot heden bezoekvrijwilliger bij Theodotion Laren.

De heer Mak
Als laatste in het rijtje van onderscheiden personen de heer Mak. Hij heeft van 1984 tot heden in de functies van kerkenraadslid, voorzitter zondagsschool en voorzitter van de jeugdvereniging 'Rodebij' vrijwilligerswerk gedaan voor de Christelijke Gereformeerde Kerk te Huizen. Daarnaast was hij van 2013 tot 2019 secretaris van de Vereniging Vrienden van het Gooi. De heer Mak heeft ook een functie vervuld als redacteur van De Wekker, een blad met kerkelijk nieuws, van 2012 tot 2018.

Burgemeester
Voor burgemeester Niek Meijer bleek deze manier van onderscheidingen 'uitreiking' ook een bijzondere ervaring. "Wat wel fijn is, is dat je de tijd en aandacht kan hebben voor iedereen die je belt en je waardering kunt uiten over de dingen waarvoor de mensen de onderscheiding krijgen. Daar hoef je het ook niet over te hebben, want de mensen weten zelf prima waarvoor ze de onderscheiding krijgen. Wat ze doen is voor hen overigens vaak vanzelfsprekend."

Een van de gedecoreerden kon de burgemeester niet meer verrassen met zijn telefoontje. "Die had inmiddels de bloemen en mijn brief al gehad. Het was de mensen die van de onderscheiding wisten niet gelukt om die te onderscheppen. Maar dat geeft niet. Het was fijn om met allemaal even te kunnen spreken en de aandacht te geven die ze verdienen. De onderscheiding krijgen ze op een later moment nog opgespeld. Het zal hopelijk voor iedereen vandaag toch een memorabel moment zijn geweest."

Uit de krant