Ouders met jonge kinderen zijn in deze tijd niet alleen werknemer maar ook leerkracht.
Ouders met jonge kinderen zijn in deze tijd niet alleen werknemer maar ook leerkracht. Foto: Veilig Thuis

Coronamaatregelen zijn voor iedereen stressvol; een dagschema kan helpen

Zorg

REGIO - "We zitten op elkaars lip en dat werkt irritaties in de hand", zegt Marieke van Leeuwen, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek. "De coronamaatregelen zijn voor iedereen stressvol, maar voor kwetsbare mensen en huishoudens kan het helemaal verkeerd uitpakken."

Het aantal meldingen bij Veilig Thuis is nog niet gestegen, maar manager Veilig Thuis Nina Hille Ris Lambers houdt haar hart vast. "Het voelt als stilte voor de storm. We horen overal dat de spanningen toenemen."

Gemoedstoestand
We zijn van de buitenwereld afgesloten en missen onze sociale contacten. Volgens Van Leeuwen reageert iedereen hier anders op. "Van nature zijn we meer of minder flexibel in het omgaan met veranderingen", zegt ze. "Daarbij heeft je eigen situatie invloed op je gemoedstoestand. Heb je een groot huis en kun je elkaar ontlopen of niet? Is je financiële toekomst zeker of ben je bang je baan te verliezen? Het zijn allemaal factoren die meespelen en zich uitvergroten in deze tijd."

Daarbij zijn er volgens haar mensen bij wie de maatregelen extra hard aankomen: ouders met jonge kinderen die naast werknemer nu ook leerkracht zijn, kinderen in het speciaal onderwijs die extra begeleiding missen, mensen met psychische problematiek, maar ook mantelzorgers met een dementerende partner die niet meer naar de dagbesteding gaat. Een vergeten groep zijn de singles, merkt ze op. "We horen niet zoveel van hen, maar een aantal alleengaanden zal zich zeker eenzaam voelen."

Signalen
Hille Ris Lambers ziet nog geen grote stijging van het aantal meldingen bij Veilig Thuis, maar de eerste signalen duiden op een toename. "Schrijnend vond ik het verhaal van een leerkracht bij wie een meisje in de onlineklas een blauwe plek liet zien. De leerlinge had het moeilijk thuis, vertelde ze voor de camera."

Achter de voordeur lopen de spanningen volgens de leidinggevende van Veilig Thuis ook op. "We krijgen al meldingen binnen waarin alcoholgebruik een rol speelt. Normaal gaat vader naar het café, nu drinkt hij thuis." In al dit soort situaties is het verstandig om Veilig Thuis te bellen, benadrukt de manager. "Neem contact met ons op als je je zorgen maakt over jezelf of over iemand in je omgeving. We geven advies en helpen de dingen op een rijtje te zetten. Zolang het veilig kan, doen we dit vrijblijvend en volledig anoniem."

Alcohol
Collega Van Leeuwen bevestigt dat alcohol in deze tijd een grote verleiding is. "Mensen gaan een uurtje eerder aan de wijn om de ellende wat te verdoven", hoort ze van haar collega's die de gesprekken voeren. "Ik raad dat echt af. Juist in deze tijd is het belangrijk om de structuur vast te houden. Maak een schema waarin je van uur tot uur vastlegt wat je gaat doen. Daarbij is het verstandig om afspraken te maken over wat je doet als je elkaar irriteert om te voorkomen dat de situatie escaleert."

Escalatie kan leiden tot geweld en mishandeling achter de voordeur of 'seksueel overschrijdend gedrag' in de woorden van Van Leeuwen. "Dit laatste ligt nog altijd in de taboesfeer, maar ik maak me daar wel zorgen over. Dit stille geweld valt minder op, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is."

Inventariseren
Om erger te voorkomen inventariseren de medewerkers van Veilig Thuis de situatie in de gezinnen die bij hen bekend zijn. Hille Ris Lambers: "Samen met de gemeenten in Gooi en Vechtstreek werken we aan een noodopvang voor kinderen in kwetsbare huishoudens."

En hoewel ook de medewerkers bij Veilig Thuis zo veel mogelijk thuiswerken, gaan ze zo nodig op bezoek, verzekert ze tot slot. "Als de omgeving niet veilig is, komen we in actie. Ook in deze tijd zijn we er voor de mensen die ons nodig hebben."

Uit de krant