Bram Scheerder uit Huizen was dinsdag aan de beurt.
Bram Scheerder uit Huizen was dinsdag aan de beurt. Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Red House op Media Park maand lang decor van prik tegen meningokokkenziekte

Zorg

REGIO - Niet sporthallen De Lunet in Naarden of De Zandzee in Bussum, maar het markante Red House op het Media Park is de komende vier weken de plek waar pakweg 3.000 (bijna) 14-jarigen uit 't Gooi en de Vechtstreek de prik krijgen tegen meningokokkenziekte. Dinsdag waren de eerste tieners aan de beurt.

Toch wel zenuwachtig is Lieke (met haar achternaam wil ze liever niet in de krant) als ze het pand op een steenworp afstand van de televisietoren betreedt en heel opgelucht is wanneer ze samen met moeders vertrekt. "Het ging lekker snel", vertelt haar moeder. "Het was even jammer dat ik er niet bij kon zitten."

Dat laatste heeft ook weer alles te maken met de maatregelen tegen het coronavirus. Want ook die maatregelen zijn dé aanleiding voor Jeugd en Gezin - voor de duidelijkheid, dat is geen onderdeel van de GGD - om uit te wijken naar het Media Park.

Twee prikrijen
In de sporthallen is het veel lastiger om die anderhalve meter afstand te houden, vertelt verpleegkundige en woordvoerder Saskia Luijer van Jeugd en Gezin. "In de sporthallen hebben we steeds blokken van dertig kinderen per half uur en heb je rijen. Nu komen de kinderen met een persoonlijke afspraak om de vijf minuten. En hier heb maximaal twee prikrijen, in de sporthallen tien. Dat betekent dat je nu een maand hiervoor moet uittrekken, in plaats van een week. Die tijd hadden we niet in de sporthallen, hier wel. Bovendien is dit gebouw goed bereikbaar en stond het leeg."

Ook in het gebouw zelf zijn allerlei maatregelen tegen het virus getroffen. Zo staat met grote kruisen aangegeven waar eventueel wachtenden wel mogen staan en vooral waar niet. Bovendien komen de tieners binnen via de ene ingang en verlaten zij vijf minuten later het pand via de andere ingang.

Tekst gaat verder onder de foto


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Maar van wachten is eigenlijk geen sprake. Wie dinsdag op de planning staat, hoeft niet of nauwelijks te wachten. Dat geldt dus ook voor Bram Scheerder uit Huizen. Zijn vader, die hem afzet, hoeft maar heel eventjes in de auto te blijven wachten wanneer zoonlief even later alweer verschijnt. "Het ging goed", klinkt het relaxed. "Nee, heel spannend is het niet. Wel is het anders dan normaal vanwege de maatregelen. En ja", geeft de jongen toe, "hiernaartoe gaan is wel even een welkome afwisseling."

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Van 2015 tot 2018 nam het aantal mensen met meningokokkenziekte toe. Sindsdien krijgen tieners een vaccinatie die hiertegen beschermt. Alle jongeren in Nederland die geboren zijn in 2006 krijgen deze vaccinatie voor de zomer aangeboden. Ook in de huidige coronatijd.

Gevaarlijk
Het uitstellen van de prik kan gevaarlijk zijn, meldt Jeugd en Gezin. Toch stond de de vaccinatieweek hiervoor al eind maart op de kalender in Sporthal De Zandzee. Destijds ging deze op advies van het RIVM - vanwege het coronavirus - niet door. Echter, wachten tot na de zomervakantie - zoals bij andere vaccinaties wel gebeurt - is bij deze prik geen optie. 

Wel geldt het advies om bij verkoudheid, benauwdheid of koorts een nieuwe afspraak te maken en thuis te blijven. Hoewel jongeren na de prik even last kunnen krijgen van bijwerkingen, heeft deze geen nadelige invloed op de weerstand, aldus Jeugd en Gezin. "Na de prik hebben jongeren dus geen grotere kans om corona te krijgen."

Uit de krant