De kerk is omgebouwd voor de opvang van maximaal 15 patiënten.
De kerk is omgebouwd voor de opvang van maximaal 15 patiënten. Archieffoto: Bob Awick
video

Opvang coronapatiënten in Nieuwe Kerk redt levens

Zorg corona

HUIZEN - De opvang van ouderen met corona of een verdenking van corona in de Nieuwe Kerk redt levens, volgens Irna Hoiting, regiomanager Gooi-Noord bij Amaris. "We zien dat het aantal besmettingen in onze tehuizen daardoor afneemt."

Sinds vorige week is de kerk ingericht om maximaal 15 patiënten op te vangen. "Het aantal is steeds wisselend. Het is goed te doen en we hebben voldoende capaciteit."

Stijgende lijn
Volgens Hoiting is de verpleegzorg nog steeds niet op de top van de berg en is een daling van het aantal zieken nog niet in zicht. "Ik wou dat dit zo was. Elke dag hebben we crisisoverleg en hopen we dat we minder patiënten krijgen, maar dat is nog niet zo. Er is nog steeds een stijgende lijn."

Daarom nam Amaris zo'n twee weken geleden het besluit om een opvang te maken in de Nieuwe Kerk. "Mensen die ziek zijn en verschijnselen hebben, kunnen we dan meteen isoleren. Als na testen blijkt dat iemand geen corona heeft, gaat de patiënt weer terug. Blijkt het wel corona te zijn, dan kan iemand in de kerk verzorgd worden."

Kwetsbare mensen
Er overlijden nog steeds veel ouderen aan het coronavirus, want het gaat in de verpleeghuiszorg vaak om kwetsbare mensen. "Maar er herstellen gelukkig ook mensen."

Patiënten mogen in de kerk geen bezoek hebben, tenzij ze terminaal zijn. "Dat hebben we eigenlijk vanaf het begin overal in verzorgingstehuizen gedaan. Het kan niet zo zijn dat iemand alleen sterft. Wel zijn er strikte afspraken over. Wij bieden zelf de beschermende kleding aan voor bezoekers in dit geval."

Bereiden ons voor
De openstelling voor bezoekers in zorginstellingen die wellicht aanstaande is, wordt zorgvuldig gevolgd. "We bereiden er ons op voor en verwachten dat de minister daar een zorgvuldige en verstandige manier voor zal vinden."

Herman den Blijker bezocht Voor Anker vorige week voor zijn programma 'Herman helpt een handje' en filmde in de kerk bij de aankomst van de eerste patiënt. Dat maakte indruk op hem.

Geen flauw idee
Ook sprak hij met medewerkers en trok de beschermende kleding aan die zij bij hun werk dragen. "Je hebt geen flauw idee, eigenlijk, als je er niet mee maken hebt, wat er aan de hand is." Zie hieronder de beelden.


Uit de krant