Afbeelding
Foto: Bob Awick

De Oude Pastorie testlocatie soepelere bezoekregeling verzorgingslocaties

Zorg corona

HUIZEN - De Oude Pastorie aan de Oranje Weeshuisstraat 1 is uitgekozen als een van de 25 verzorgingslocaties in heel Nederland waar de bezoekersregeling voor bewoners wordt versoepeld. De proef start vandaag. In elke veiligheidsregio in Nederland is een locatie gekozen. "We zijn een zogeheten 'voorzichtig proberen locatie'", licht directeur Linda de Haan van De Oude Pastorie toe.

In deze 'voorzichtig proberen locatie' wordt onder strikte voorwaarden één vaste bezoeker per verpleeghuisbewoner toegestaan. In onze regio is daarvoor De Oude Pastorie uitgekozen. "Wij hebben ervoor gekozen om voor dit bezoek de 1e contactpersoon van de bewoner aan te wijzen. Dan is voor iedereen helder wie op bezoek mag komen." Morgen starten de eerste bezoeken. "We hebben daarvoor eerst de echtgenoten van mensen die hier wonen uitgekozen. Dat leek ons het meest nijpende."

Groot huishouden
De Oude Pastorie heeft 26 studio's waar dementerenden wonen. Er zijn drie gezamenlijke huiskamers met ieder hun eigen sfeer en activiteiten. Vanaf de start van de coronacrisis heeft De Oude Pastorie zoveel mogelijk als een groot huishouden gedraaid. "Er kwam geen familie meer en onze gastvrouwen, die ook vaak in een risicogroep zitten, kwamen niet. Die zorgen toch wel voor de sjeu bij ons. Voor het team verzorgenden betekende dit wel een extra stap, maar die is met liefde gezet."

Door de bewoners werd veel aan facetimen en skypen gedaan. "Voor de ene werkt dat wel en de ander niet. Sommige kinderen hadden angst dat hun ouders ze niet meer zouden herkennen. Sommige bewoners werden ook wat onrustig, omdat ze wel begrepen dat er iets anders is. Dat probeer je dan elke keer weer uit te leggen."

Contact
In een aantal gevallen was een praatje over de heg een oplossing. "Maar dat wordt nu wat lastiger, want de heg wordt steeds voller." Ook maakten de medewerkers van het woonzorghuis veel foto's, die ze deelden met de familie. "Die stuurden vaak filmpjes terug, die we dan konden laten zien. Zo hebben we geprobeerd om het contact in stand te houden, maar dat haalt het niet bij elkaar zien."

Vanaf morgen mag nu die ene vaste bezoeker wel weer langskomen op de locatie. "Maar die komt niet bij de woningen. Meteen in het oude gedeelte links in de bibliotheek kunnen ze elkaar zien. Voor de zekerheid krijgt de bezoeker van ons een chirurgisch mondmasker. Dit voor het geval de 1,5 meter afstand iemand ontschiet. Dat kan makkelijk bij dementerenden gebeuren." Zo'n mondkapje kan bewoners ook weer onrustig maken, "maar het is prettiger zo dan met een scherm er tussen en zo normaal mogelijk."

Ervaringen
De ervaringen die De Oude Pastorie opdoet, worden teruggekoppeld. Daarvan wil het ministerie van VWS leren om te kijken wat nodig is om bezoek aan mensen in een verzorgingstehuis weer mogelijk te maken. "We hebben deze stap hier met zijn allen goed overwogen. Met onder andere de twee vaste huisartsen, de familieraad en verpleging. Uiteindelijk wordt bezoek toch mogelijk en dat doen we nu met begeleiding van de GGD en het ministerie."

Goedkeuring van de betrokkenen was ook een van de eisen waaraan testlocaties moesten voldoen. Daarnaast moesten ze vrij zijn van coronabesmettingen, zijn er voorwaarden gesteld ten aanzien van hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting en moet bezoek minimaal 1,5 meter afstand houden. Vervolgens heeft René Stumpel, directeur Publieke Gezondheid van de GGD Gooi en Vechtstreek, in samenspraak met de directies van de verpleeghuizen in de regio bepaald dat De Oude Pastorie in deze regio de 'voorzichtig proberen locatie' kon worden.

Goed volhouden
"Daarna zijn wij druk gaan bellen om dit te regelen. We wilden voorkomen dat de telefoon roodgloeiend stond van iedereen die op bezoek wil komen. De komende veertien dagen gaan we kijken hoe je dit het beste kan regelen en ook over een langere tijd goed vol kunt houden. Dat is ook belangrijk, want het kost veel tijd en energie. We gaan ervaren wat het doet met onze organisatie. Helaas zit een knuffel geven er nog steeds niet in, maar hopelijk wordt dat de volgende stap."

Uit de krant