Van links naar rechts: Raisa, Tim, Eric, de burgemeester, Ruud en Anne. Zij kregen een bos bloemen voor hun hulp.
Van links naar rechts: Raisa, Tim, Eric, de burgemeester, Ruud en Anne. Zij kregen een bos bloemen voor hun hulp. Foto's: Bob Awick

Hulpverleners Oude Raadhuisplein nog steeds boos over filmende omstanders

Mensen

HUIZEN - De gemeente Huizen heeft vandaag vijf van de vele hulpverleners bedankt die donderdag 7 mei hulp hebben verleend op het Oude Raadshuisplein. Een automobilist was onwel geworden en reed tegen het verkeer de Kerkstraat op en belandde uiteindelijk op zijn kop op het Oude Raadhuisplein. Een fietsster werd daarbij geraakt en raakte gewond.

Ruud Lehmann, Anne Bartlema, Raisa van der Roest, Erick van Cleef en Tim Molenaar kregen voor hun inzet een bos bloemen. "Ik heb jullie toen allemaal kort gesproken en wil jullie bedanken, omdat dit het nieuwe normaal zou moeten zijn. Als er iets gebeurt, dan moeten we een stap extra zetten en helpen en dat hebben jullie gedaan", zei burgemeester Niek Meijer.

Te gênant voor woorden
Al kort na het gebeuren had de burgemeester een kort statement gegeven over de mensen die hulpverleners in de weg hadden gelopen en gefilmd en ook nu liet hij weer weten het 'te gênant voor woorden' vinden dat dit was gebeurt. "Daarom wil ik juist jullie gedrag belonen. Dat kon niet eerder vanwege corona, maar nu op bescheiden schaal wel."

Alle vijf de hulpverleners vinden dat ook eigenlijk de belangrijkste boodschap die uit het verhaal naar voren moet komen. "Het kan zijn dat je verstijft", zegt Anne. "Maar als je hulp kan verlenen, doe dan iets. Ga niet staan fotograferen en filmen. En ga ook zeker geen grappen maken op sociale media."

Harde klap
Ze is 16,5 jaar en werkt bij de HEMA. Ze stond voor bij de zaak mandjes schoon te maken toen ze mensen opzij zag springen. Vervolgens hoorde ze een harde klap en was er van overtuigd dat de automobilist dit niet had overleefd. "In een reflex rende ik naar buiten om te helpen, maar bedacht me dat binnen de AED was en rende dus weer naar binnen."

Raisa, haar collegaatje, hoorde Anne roepen dat er een ambulance gebeld moest worden en zag haar worstelen om de box open te krijgen waar de AED in hing. Met een aantal collega's lukte het die open te krijgen en ze ging mee met Anne naar het Oude Raadhuisplein.

Verhaal gaat verder onder de foto


De auto op zijn kop op het Oude Raadhuisplein.

Anne kan er nog steeds niet over uit dat terwijl zij druk bezig was om hulp te verlenen er in haar gezicht werd gefilmd. "Ik werd er zelfs agressief van en schreeuwde dat mensen achteruit moesten gaan." Uiteindelijk hebben collega's haar weggehaald uit de situatie. "Ik riep volgens mij steeds maar, dit is zo erg, dit is zo erg."

Ruud Lehmann is een stuk ouder dan de beide jonge meiden. Hij heeft ook nog eens 35 jaar ervaring bij het Rode Kruis. Ook hij is nog steeds boos over de mensen die foto's maakten van het slachtoffer. "Ik stond in de telefoonwinkel en hoorde piepende banden en een harde klap. Ik dacht dat iemand was aangereden."

Verschil gemaakt
Op het Oude Raadhuisplein zag hij een auto op zijn kop liggen. "Ik ben er meteen ingedoken. De chauffeur zat op zijn kop." Omdat hij niet wist of de bestuurder nekletsel had, stabiliseerde hij de nek. "Ik heb een kwartier met mijn armen in het glas gezeten en ik denk dat mijn hulp zeker een verschil heeft gemaakt."

Eric van Cleef is eigenaar van de fietsenwinkel aan de Kerkstraat. Hij stond achter in de winkel toen hij een klap hoorde en dacht dat iemand een fiets wilde stelen. "Ik trof echter iets heel anders aan dan verwacht." Al zijn fietsen lagen omver en in een impuls rende hij richting het Oude Raadshuisplein om te gaan helpen.

Verhaal gaat verder onder de foto


De ravage voor de fietsenwinkel van Eric van Cleef. 

"Ik verwachtte eigenlijk onderweg daar naartoe links en rechts slachtoffers tegen te komen, maar dat was gelukkig niet zo." Achteraf bleek het lawaai van de omvallende fietsen nog levens te hebben gered. Mensen die de Kerkstraat wilde oversteken, werden gealarmeerd door het geluid en bleven staan.

Op het Oude Raadhuisplein heeft hij zich vooral bezig gehouden met het op afstand houden van mensen. "En ik heb mensen gevraagd te stoppen met filmen. Terug in de winkel kreeg ik de impact een beetje door. Het was alsof ik in een film was beland en ik hoop nooit meer zoiets mee te maken."

Gegil
Tim Molenaar werkt bij Van den Tol Opticiens en was boven op zijn werkplek bezig. "Ik hoorde een knal en vervolgens een hoop gegil. Ik rende meteen naar buiten om te helpen."Hij zag de auto op zijn kop liggen, maar ook de gewonde fietsster die tegen de pui van de juwelier zat en is haar gaan helpen, samen met nog een meisje dat werkt bij de HEMA.

"Elke keer kwamen er mensen dichtbij. Ik vroeg dan of ze familie waren, maar dat waren ze niet en dan zei ik dat ze weg moesten wezen. Ik vind het zo'n gek idee dat mensen op zo'n moment aan het filmen waren. Het is echt schandalig. Ik vind eigenlijk dat dat niet meer mag gebeuren."

Goed
Met alle vijf hulpverleners gaat het goed. Veel van hen hebben inmiddels ook gesproken met de chauffeur, die nog onder behandeling is. Hij is het gebeurde kwijt. Dankzij een systeem in de auto, heeft zijn voertuig veel dingen onderweg kunnen vermijden, maar uiteindelijk werd zijn auto gelanceerd op de paaltjes voor de juwelier en kwam op zijn kop tot stilstand.

"Het had veel erger kunnen aflopen", zegt Tim. "Vooral op een zaterdag, als er veel meer mensen waren." Ruud is blij dat het zo goed is afgelopen en dat hij iets goeds heeft kunnen doen. Raisa moet nog wel eens slikken als ze het erover heeft. Eric is juist blij met alle gesprekjes die hij heeft gevoerd en de keren dat mensen hem vroegen hoe het met hem ging. "Dat heeft geholpen bij het verwerken."

Rem
Anne merkt nog wel dat ze er last van heeft, zeker als ze in een auto zit. Bijvoorbeeld bij haar eerste rijlessen. "Ik duwde heel krachtig op de rem en dan sta je meteen stil. Na twee keer leer je dat ook wel af", zegt ze lachend. Ze heeft zich heel erg gestoord aan alle berichten op sociale media en heeft zich daar ook uitgesproken tegen de opmerkingen, grapjes en beelden. "Ik vind dat heel erg. Uiteindelijk kon de chauffeur er zelf ook niets aan doen."

Uit de krant