De opening vond plaats bij het bijenhotel op het plein onder een grote parasol, omdat het regende.
De opening vond plaats bij het bijenhotel op het plein onder een grote parasol, omdat het regende. Foto: Bob Awick

Droogdok van stenen plein naar groene oase

Natuur en Milieu

HUIZEN - Wethouder Marlous Verbeek heeft samen met de bewoners vanmiddag het plein aan het Droogdok geopend na een complete herinrichting. Van een stenen plein is het omgetoverd naar een groene oase.

De herinrichting is uitgevoerd in het kader van Operatie Steenbreek, waarmee de gemeente Huizen groener wil maken. Bij de opening werd daarom een bloemenmengsel ingezaaid en een bijenhotel met materialen gevuld. Vijf leerlingen van basisschool De Gouden Kraal waren hierbij betrokken.

Regen
De opening van het plein was coronaproof. Buurtbewoners hadden wel een uitnodiging ontvangen om samen het plein te openen, maar wel op afstand of vanaf hun balkon. Helaas regende het behoorlijk, dus dat was minder feestelijk dan verwacht.

Bij die uitnodiging hadden de bewoners een zakje bij-vriendelijke zaden gekregen die zij in hun eigen tuin of op een bak op het balkon konden zaaien om zo bijdragen aan een groenere en bij-vriendelijke omgeving in hun buurt.

Inloopbijeenkomst
De inwoners waren ook betrokken bij het maken van het plan. Op 16 januari werd er een inloopbijeenkomst gehouden bij Hét Huis van de Buurt aan de Draaikom. Deze was drukbezocht. In totaal hebben 25 bewoners meegedacht over de inrichting.

Naar aanleiding van opmerkingen werd het plan van de gemeente ook nog aanpast. Zo werd er een zitbank geplaatst en een aantal kersenbomen en lavendel geplant. De parkeervakken werden behouden, maar wel bestraat met grasbetontegels.

Werkzaamheden
De werkzaamheden aan het plein begonnen op 17 februari dit jaar en waren al eerder afgerond dan de opening. Deze opening werd door het coronavirus uitgesteld en kon vandaag wel plaatsvinden met meerdere mensen.


Zo zag het plein voor de vergroening er uit.

Uit de krant