In dit boek staat onder andere een verhaal over de Phohiflat.
In dit boek staat onder andere een verhaal over de Phohiflat. Foto: Historische Kring Huizen
Historische Kring

Gevelstenen in Huizen

Cultureel

HUIZEN - Een boek dat verhaalt over de geschiedenis van de gebouwen in Huizen is de in 2015 verschenen uitgave Gevelstenen in Huizen waar Sandra Scholtz-Bunschoten en Henk Schipper de eindredactie voor hadden.

Een van de verhalen gaat over de Phohiflat, het appartementengebouw met winkels dat is gebouwd op de plek waar vroeger de PHOHI-zenders stonden. PHOHI betekent Philips Omroep Holland Indië. Het mozaïek in de hal herinnert hieraan.

Hoogbouw
De Phohiflat was de eerste hoogbouw in Huizen en bedoeld ter vermindering van de woningnood in de jaren 60. De aannemer, Bouwbedrijf G. Verwelius, maakte veel werk van de eerstesteenlegging.

Er waren vertegenwoordigers van de gemeente, de Bank voor Bouwnijverheid, raadsleden, Philips, PTI, en de architect Kooy. Door diverse personen werden toespraken gehouden. Burgemeester P. van Driel zei dat het niet de bedoeling was dat er meer hoge flatgebouwen in Huizen zouden komen.

Gasten
Bijzondere gasten waren de heren Van der Minnen en De Groot. Van der Minnen zond indertijd het eerste bericht naar Indië uit en De Groot ontving dat bericht in Bandoeng.

Met hun hulp legde mevrouw Vos-Klijn (echtgenote wethouder Openbare Werken), gekleed in Huizer klederdracht, de eerste steen. Na de plechtigheid vertrok het gezelschap naar Jan Tabak in Naarden voor een diner.

Steen
De steen naast de ingang van het winkelcentrum herdenkt de bouwer van het flatgebouw. Gerrit Verwelius was van 1955 tot 1980 algemeen directeur van het bouwbedrijf.

Meer over de gebouwen en gevelstenen in Huizen vanaf circa 1775 is te lezen in het boek Gevelstenen van Huizen (€ 14,95, voor leden € 11,95). Over de gevelstenen van na 2015 is regelmatig te lezen in historisch magazine De Ratel (4 voor € 15,- per jaar, inclusief lidmaatschap HKH). Over de PHOHI-zenders is meer te lezen in De Ratel van mei 2020 en in de komende Ratels.

Uit de krant