Van links naar rechts: wethouder Roland Boom, ontwikkelaar Kaspar van Eijl en erfpachthouder Giovanni van Eijl.
Van links naar rechts: wethouder Roland Boom, ontwikkelaar Kaspar van Eijl en erfpachthouder Giovanni van Eijl. Foto: Bob Awick

Deal woningen Silverdome ondertekend op locatie

Bedrijven

HUIZEN - Wethouder Roland Boom, erfpachter Giovanni van Eijl en zijn zoon Kaspar van Eijl van De Lelie Vastgoed BV ondertekenden vanmiddag voor de Silverdome aan de Bestavaer de overeenkomst om hier een complex met appartementen te gaan bouwen.

"Een belangrijke deal", aldus de wethouder. "Er komen nu 53 woningen, waarvan 24 voor jongeren en de rest voor middeninkomens, waarvan we hopen dat senioren daar gaan wonen en zo doorstroming op de woningmarkt ontstaat." De nieuwbouw voldoet bovendien aan de BENG-eisen - Bijna Energie Neutraal Gebouw - en worden gasloos. Daarnaast worden er 59 parkeerplaatsen gecreëerd.  

Voorbeeld
Het project is een voorbeeld van publiek-private samenwerking waar Huizen trots op mag zijn, aldus Boom. "Een rotte kies wordt nu weer een mooie plek om te wonen, vlakbij winkels en gelegenheden om een hapje en drankje te nuttigen."

Giovanni van Eijl kwam op deze plek terecht, nadat hij uitgaanscentrum Graaf Wichman, had ontwikkeld en in 2000 had afgerond. De bedoeling was dat daar een discotheek gevestigd zou worden. De gemeenteraad stak daar echter een stokje voor en de disco moest verhuizen naar het buitengebied.

Silverdome
"De gemeente heeft zich toen uiterst ingespannen om hiervoor een goede plek te kunnen vinden en zo is de Silverdome hier uiteindelijk gebouwd, naar een ontwerp van architect Rau."

Het kenmerkende gebouw heeft een aantal jaren als disco dienst gedaan, maar uiteindelijk werd er geen exploitant gevonden om het verder uit te baten. Inmiddels stond het al jaren leeg en wordt anti-kraak bewoond. Dat zal ook nog wel even zo blijven, verwacht zoon Kaspar.

Een jaar
Hij gaat met zijn De Lely Ontwikkelmaatschappij de woningen bouwen. "Het zal nog wel een jaar duren voordat alles rond is. Dat is een normale tijd voor dit soort plannen", legt hij uit. Hij gaat nu eerst de bouwplannen verder uitwerken en een omgevingsvergunning aanvragen.

"Het gaat zo lang duren, omdat er een bestemmingsplanwijziging moet plaatsvinden. Nu heeft de plek namelijk geen bestemming wonen. Voor zo'n wijziging gelden allerlei wettelijke termijnen", legt de wethouder uit. "We hebben met elkaar afgesproken wel zo snel mogelijk te werken binnen de regels en gaan er vanuit dat er dan volgend jaar begonnen kan worden."

Zelf ontwikkelen
Giovanni van Eijl is wel blij dat er uiteindelijk een deal met de gemeente gesloten is. "Er is lang over gepraat wat hier kon, maar het kwam niet tot daden. Uiteindelijk hebben wij aangeboden het dan zelf te gaan ontwikkelen. Nu komt er hier straks weer wat moois en iets dat nuttig is."

Daar sluit de wethouder zich bij aan. "Het is goed om te zien dat een dergelijk bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid pakt. Huisvesting, en zeker jongerenhuisvesting, is van belang, want er is een groot tekort. Met de ondertekening zijn we weer een stap verder om daaraan iets te doen."

Schetsimpressies uit 2019 over hoe het er uit kan gaan zien in de toekomst. (VKZ)


Uit de krant