Ronald van der Beek bij het nieuwbouwproject aan de IJsselmeerstraat, waar hij nu regelmatig is voor controles.
Ronald van der Beek bij het nieuwbouwproject aan de IJsselmeerstraat, waar hij nu regelmatig is voor controles. Foto: Bob Awick
op stap met

'Dat contact met mensen is echt het leukste van mijn werk'

Bedrijven

HUIZEN - Bij de gemeente Huizen werken circa 300 mensen. Dag in dag uit zorgen zij ervoor dat Huizen een prettige gemeente is om te wonen, werken en recreëren. In deze reportagereeks volgen we enkele medewerkers op de voet.

Deze week gaan we op stap met Ronald van der Beek, senior inspecteur toezicht Wabo, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Hij zorgt dat er veilig gebouwd wordt.

Ronald van der Beek coördineert als senior inspecteur toezicht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) onder andere het werk van het team, dat naast hem bestaat uit nog twee inspecteurs. "Mijn werkdagen zijn heel wisselend. De ene dag kan ik mijn planning afmaken, de andere dag word je geleefd door telefoontjes", vertelt hij.

Bouwsels
Die telefoontjes gaan vaak over bouwsels die buren neerzetten en of dat wel mag. "Of dan is de brandweer bij een instelling geweest en blijkt daar wat mis te zijn. Bijvoorbeeld een brandalarm dat uitgezet is en niet meer aangezet. Of een installateur die ergens een rookmelder vergeten heeft aan te sluiten."

Zijn werk draait uiteindelijk om veiligheid van bouwwerken en als achtergrond heeft hij dan ook bouwkunde gedaan. Hij koos voor deze richting omdat zijn moeder van bekenden had gehoord dat hier altijd wel werk in te vinden was en hij toch niet wist wat hij moest doen. "Daarnaast was mijn vader timmerman, dus ik was bekend met de bouw."

Terug
Inmiddels werkt hij sinds 2007 bij de gemeente Huizen. "Toen ik die vacature zag, wilde ik graag weer naar het Gooi terug. Ik kom oorspronkelijk uit Blaricum en werkte hiervoor onder andere in Zeewolde en Dronten."

Al mag hij dan niet de uitvoerende zijn maar juist degene die controleert en handhaaft als dat nodig is, hij voelt zich betrokken bij wat er gebouwd gaat worden. Het allermooiste van zijn werk is dan ook om contacten op de bouwplaats te hebben en gezamenlijk met bouwers en opdrachtgevers tot een mooi eindproduct te komen.

Mooi gedaan
"Dat ik dan terug kan kijken en kan zeggen: dat hebben we dan toch mooi gedaan", zegt hij glunderend. Als voorbeeld noemt hij het Nautisch Kwartier, waar hij aan mee heeft mogen werken. "Daar zitten bepaalde kozijndetails die mensen niet zo een-twee-drie opmerken."

In zijn functie is hij dan ook regelmatig op bouwplaatsen te vinden, of het nu achter in de tuin is bij iemand of bij een nieuwbouwproject aan de IJsselmeerstraat, zoals op de foto. De helm ligt daarvoor standaard in de auto en ook heeft hij veiligheidsschoenen aan. Bij elke belangrijke fase komt hij langs om te checken of er volgens de vergunning gewerkt wordt.

Veilig
"We moeten ervoor zorgen dat een bouwwerk veilig is, daarom doen we dit. Mocht er iets niet in orde zijn dan gaan we gezamenlijk kijken hoe dat opgelost moet worden. Het is dan ook goed om er al vroeg bij te zijn, zodat dingen meteen aangepast kunnen worden."

Als er iets niet in orde is, hoeft dat ook geen opzet te zijn. Het is mensenwerk, dus er kunnen fouten gemaakt worden. "Zo bleek bij een inspectie dat er ergens een aantal stalen staven niet waren aangebracht, terwijl er keurig volgens de paklijst gewerkt was. Alleen had iemand vergeten die op de lijst te zetten. Dat is vervolgens hersteld. Zo voorkom je mogelijke ongelukken en gebreken aan een bouwwerk omdat een constructie niet in orde is."

Schuurtje
Ook bij particulieren probeert hij met mensen mee te denken, als bijvoorbeeld iemand in zijn tuin al bezig is met het bouwen van een schuurtje en dit niet volgens de regels gebeurt. "Vaak worden we dan door buren gebeld. Jammer daarbij is dat we dan soms in een burenruzie terechtkomen en meer aan het bemiddelen zijn dan ons werk te doen. Dan bellen ze meteen ons, zonder eerst zelf met de buren het gesprek aan te gaan."

"We hebben daar gelukkig wel opleidingen voor gehad en ik kan er goed mee omgaan." In het geval van zo'n melding van een schuurtje stapt hij op de fiets of in de auto en gaat poolshoogte nemen. Als blijkt dat een en ander niet volgens de regels gaat, probeert hij met de bewoner mee te denken wat wel kan. "Uiteindelijk is het toch het allermooist als de bouwer krijgt wat hij wil en het is ook allemaal volgens de regels. Daar word ik heel blij van."

Handhaven
Soms komt het erop aan dat de gemeente wel moet gaan handhaven. "Dat is niet het leukste onderdeel van mijn werk, maar hoort er wel bij. Wat niet kan volgens de regels, kan niet. Daarom is het juist fijn als je er met elkaar wel uitkomt en dingen wel volgens de regels worden gebouwd."

Om goed te kunnen handhaven, wordt ook moderne techniek gebruikt. Zo wordt er jaarlijks over Huizen gevlogen en worden deze beelden vergeleken met het jaar ervoor. "Wij krijgen dan een lijst met adressen en oppervlakten en kunnen dat checken." Huizen is in drieën verdeeld, zodat iedereen een eigen deel heeft, "maar we zijn vrij om in elkaars gebied te komen en daar dingen op te pakken."

Monumenten
Ook bij slopen wordt toezicht gehouden. "Maar daar kan minder misgaan, tenzij het niet mag." Daarnaast is er ook aandacht voor monumenten. "Dan probeer ik altijd de eigenaren de passie voor het monument bij te brengen. Vaak is er veel onwetendheid, maar hoe mooi is het om een put in een woonkamer zichtbaar te houden door er een glasplaat overheen te plaatsen met een mooi licht eronder. Dat contact met mensen, dat is echt het leukste van mijn werk."

Uit de krant