Afbeelding
Foto: Historische Kring Huizen
Historische Kring

’t Prins Bernhardplein - ‘t Stationsplein

Cultureel

HUIZEN - Er waren rond 1950 3 pleinen in Huizen. Behalve ‘t Prins Bernhardplein, eerder Stationsplein geheten, had je nog het Oude Raadhuisplein, dat eerder Dorpsplein heette en dan nog het Koningin Wilhelminaplein.

De schoolpleinen tellen niet mee! Eigenlijk was alleen ‘t Oude Raadhuisplein een echt plein. Op ‘t Wilhelminaplein komen vier straten bij elkaar en dat is het en ‘t Prins Bernhardplein is toch in feite geen echt plein te noemen en na de recente ‘verbouwing’ al helemaal niet meer.

Midden
Van een plein verwacht je toch dat je er in ‘t midden kunt gaan staan en dat zou ik hier nu maar niet proberen, als je al een ‘midden’ zou kunnen vinden. Vroeger kon dat nog wel, toen er een lantaarnpaal in ‘t midden stond.

De prentbriefkaart uit 1960, die we hierbij afbeelden, laat dat duidelijk zien. Bijzonder aardig aan deze kaart is dat de fotograaf, die niet uit Huizen kwam, meende het bijzonder te treffen dat er toen juist - naar hij dacht - een Huizer echtpaar in klederdracht midden op dat plein stond.

Huizer dracht
Helaas, maar dat wist hij/zij dus niet, waren het een broer en zus uit Urk! Boekhandel Flevo gaf de kaart toch uit. Gevoel voor humor of onvoldoende bekend met de Huizer dracht?

Ook wel apart is dat er nooit iemand een huisadres aan het plein heeft gehad, hoewel er rondom bebouwing was/is. Waar tot voor kort een paar jaar het postkantoor was, is Kerkstraat 2. Het woonhuis ertegenover is Havenstraat 1 en het Wapen van Huizen is Naarderstraat 2.

Huisadres
Tegenwoordig is er echter toch een huisadres. Aan het hek van de Oude Begraafplaats is een bord bevestigd waarop staat: Prins Bernhardplein 1. Er woont daar echter niemand.

Aan de westzijde van het vroegere postkantoor heeft de Historische Kring recent enkele posters achter de ramen geplakt; die geven prachtig weer hoe het hier vroeger was. Ik zou maar eens gaan kijken als ik u was.

Bestuursleden
Nou noch effies een woordjen in ‘t Huizers. As je lid wullen wurren van de Historische Kring Huizen, dan kan dat. Vur mar € 15,- per jaar. Wij zijn ook op zoek naar bestuursleden. Interesse? Mail naar secretaris@historischekringhuizen.nl.

Uit de krant