Afbeelding

‘Dinsdag’ nieuw boek Willem Hekker van Huizer Bijnamenboek

Mensen

HUIZEN - Willem Hekker, bekend van het Huizer Bijnamen-boek ‘Van wéël bin je dr één’, hield jarenlang een dagboek bij tijdens en over het ziekbed van zijn eerste vrouw.  Dit dikke dagboek - zo dik als een pak kopieerpapier - is gebundeld in het boek met de titel ‘Dinsdag’.

De naam komt van de dag waarop zijn vrouw regelmatig naar het ziekenhuis moest voor behandeling aan de ‘ongenode gast met de naam: Kanker’. Willem Hekkers dagboek is in de afgelopen jaren door Janine van der Hulst-Veerman tot een publicabel verhaal herschreven. 

Eerste exemplaar
Het eerste exemplaar wordt zaterdag 26 september, tijdens het Open Podium in de bibliotheek van Huizen van 10.30 tot 12.00 uur, overhandigd aan de toenmalige huisarts van de familie Hekker, dokter Bloemen. Het boek heeft een bijzonder mooie cover en is getekend en vormgegeven door Hekkers kleinzoon, Tim Fokker.

Willem Hekker, over het boek: “Dit is een waargebeurd verhaal, opgedragen aan alle mensen die kanker hebben of hebben gehad en in het bijzonder aan mijn eerste vrouw Johanna, die inmiddels is overleden. In de periode van haar ziek-zijn heb ik elke dag geschreven over alle dingen die we samen meemaakten. Van tevoren had ik nooit gedacht dat dit uiteindelijk een heel lang verhaal zou worden; al die dagelijkse stukjes vormden een dik pak papier.”

Sluipmoordenaar
“Bij mijn huidige vrouw is ook kanker ontdekt. Na de nodige chemo’s en een operatie is zij weer helemaal hersteld. Maar je weet het nooit met deze sluipmoordenaar. Op een dag ontmoette ik Janine. We raakten in gesprek over haar werkzaamheden als redacteur, auteur en uitgever en ik vertelde haar mijn verhaal.”

“Ze vroeg of ze mijn verhaal mocht lezen en of ze er ook iets mee mocht doen. Na jaren van herschrijven - want dit dagboek is net als een roman - resulteerde het in deze prachtige uitgave.”

Bij de keel
Janine van der Hulst-Veerman: “Toen ik Willems verhaal onder ogen kreeg en las, greep het me direct bij de keel. Dit ontroerende en confronterende verhaal zet aan tot nadenken en leidt tot opening van gesprek over dit moeilijke onderwerp.”

“Tijdens het herschrijven en redigeren heb ik zowel tranen gelachen als gehuild. Liefhebbers van de dagboeken van Hendrik Groen en Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, zullen dit verhaal zeker waarderen.”

Afbeelding

Uit de krant