Foto: Bibliotheek hlb

Week van Lezen en Schrijven

HUIZEN - Het is de Week van Lezen en Schrijven van 7 tot en met 13 september. Met deze week wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen laaggeletterdheid. Ook de bibliotheek aan Plein 2000 nummer 1 wil een bijdrage leveren aan deze strijd.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

Spreekuur
Om mensen op weg te helpen is er in de bibliotheek een wekelijkse spreekuur bij het Digi &Taalhuis waar zij terecht kunt met vragen op het gebied van aanbieders rondom taal- en digi-vaardigheden in Gooi en Vechtstreek.

Ook kunnen ze elke vrijdagmiddag terecht in het taal-café dat wordt georganiseerd door Gilde Samenspraak in de bibliotheek van Huizen. Dit taal-café is van 13.30 tot 15.00 uur. In dit taal-café spreken deelnemers met andere mensen die ook de Nederlandse taal willen leren. Er zijn vrijwilligers om te helpen oefenen.

Digitale vaardigheid
De bibliotheek heeft tevens een aanbod aan digitale vaardigheidscursussen. Met de cursus Klik en tik worden mensen op weg geholpen om bijvoorbeeld te internetbankieren of informatie te zoeken bij een zorgverzekering.

In de cursus DigiSterker leren ze een DigiD aanvragen en worden ze op weg geholpen bij het vinden van de juiste informatie op sites van de overheid.

Jonge leeftijd
Omdat ook de basis voor laaggeletterdheid op jonge leeftijd kan ontstaan, biedt de bibliotheek al jarenlang alle kinderopvangorganisaties en de scholen ondersteuning op het gebied van taalontwikkeling en leesplezier door een uitgebreide collectie en educatieve programma’s op maat.

Voor kinderen van 2 tot en met 8 jaar, die een extra stimulans kunnen gebruiken, is er de VoorleesExpress. In dit project wordt op een speelse manier kinderen binnen het gezin verder geholpen met hun taalontwikkeling.

Meer informatie
Meer informatie over de producten en diensten van de bibliotheek in de strijd tegen laaggeletterdheid zijn te vinden op de website bibliotheekhlb.nl.

Meer berichten