Waar de post deze keer is gebleven is nog een raadsel.
Waar de post deze keer is gebleven is nog een raadsel. Foto: BPV Holleblok

Derde keer dat brievenbus omgeving Holleblok is gekraakt

Buurt / wijk

HUIZEN - Buurtpreventievereniging (BPV) Holleblok constateerde afgelopen weekeinde dat er voor de derde keer een brievenbus is gekraakt in hun wijk. Deze keer ter hoogte van snackbar Snackland. De politie is door de BPV op de hoogte gesteld.

“Waar de post is gebleven, dat weten we niet. Een van de vorige keren hebben we de post op straat gevonden. Van de andere keer is slechts een briefkaart teruggevonden”, laat voorzitter Martin Vlaanderen weten. “Ik zal zelf voorlopig geen post meer hier in de buurt op de brievenbus gooien, al doe ik dat niet meer vaak.”

Onrustig
Hij laat weten dat het de laatste tijd onrustig is in de wijk, vooral rondom het Holleblok. “Er zijn hangjongeren. Op zich is dat niet zo erg. Ze moeten ergens heen, maar je wil er geen overlast van hebben en vernielingen al helemaal niet.”

Het zou om twee verschillende groepen gaan. “De ene is wat makkelijker aan te spreken dan de andere. Er is muziek en ze roken. Dat is geen probleem. Maar ze moeten geen rotzooi achterlaten, drugs gebruiken of zelfs verhandelen. Dat gebeurt ook.”

Burgemeester
De buurtpreventievereniging heeft regelmatig contact met de boa’s, politie en zelfs de burgemeester. “Er wordt inmiddels meer gecontroleerd en gehandhaafd. Het schijnt iets te helpen.” Daarnaast werd op een van de scholen de daken vervangen, nu zonder kiezels.

“De kiezels werden ook gebruikt om ruiten in te gooien. We hopen dat bij het ontbreken van de kiezels ook het aantal gesneuvelde ruiten gaat afnemen, maar omdat het nieuwe dak nog maar kort geleden is aangebracht, hebben we nog geen zicht op de invloed van de aanpassingen op het aantal vernielingen rond het scholencomplex”, laat de gemeente weten.

Aanpak
Het is bij de gemeente bekend dat er sprake is van overlast en vernielingen bij het Holleblok. “We zijn met de wijkagent, de wijk- en jeugdboa’s en jongerenwerk in gesprek om de betrokken jeugd in kaart te brengen en om te kijken welke individuele aanpak het meest passend is.”

“Daarnaast is het van belang dat er een structurele integrale aanpak komt om overlast en vernielingen tegen te gaan en om de leefbaarheid bij het Holleblok te verbeteren. Hierbij is schoon, heel en veilig het uitgangspunt.”

Ondernemers
De gemeente wil hierover met de ondernemers, buurtpreventievereniging en schoolbesturen in gesprek, waarbij de gemeente denkt aan een keurmerk KVO-light project, waarbij KVO staat voor Keurmerk Veilig Ondernemen, zoals in het Oude Dorp en Oostermeent. “De wens van een integrale aanpak en de mogelijkheid van een KVO-light moet nog worden voorgelegd aan de ondernemers, BPV en schoolbesturen”, aldus de gemeente.

De buurtpreventievereniging heeft zelf ook al contact gehad met de winkeliers over de problemen. “Er bleek een openbaar wifi-punt bij de Boni. Daar kwamen veel jongeren op af. Inmiddels is dat punt uitgeschakeld en je merkt dat dit al effect heeft”, zegt Martin. “Ook hoop ik dat ouders worden aangesproken. Ik zou nooit willen dat mijn kinderen dit soort dingen doen.”

Vernielingen
Hij hoopt dat de gemeente snel nog meer daken van het scholencomplex zal vervangen. “Dan moeten allen de leerlingen er niet zijn, dus moet je weer wachten tot een vakantie. Als er geen kiezels meer liggen, zal dat zeker uitmaken in de vernielingen, als is het nu nog te kort om te zien of dat effect heeft.”

De voorzitter vertelt dat het voor jongeren prettig is om op het binnenpleintje van de scholen te gaan zitten. “Daar zitten ze uit het zicht.” Mensen die toch hun hond ‘s avonds nog even uitlaten, checken nu of de hekken dicht zijn. “Ik ben net als veel anderen begaan met de buurt en de omgeving. We doen zoveel mogelijk om alles in het snotje te houden. We willen het hier prettig houden en gelukkig is het meeste wel op orde.”

Uit de krant