Foto: Pieter Stam de Jonge

15.000 Huizers ontvangen brief voor invullen keuze Donorregister

HUIZEN - Zo’n 15.000 inwoners van boven de 18 jaar uit Huizen krijgen een brief van het Donorregister om hun keuze in te vullen. De inwoners uit Huizen krijgen deze brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uiterlijk 23 september in de bus. Tot 28 juni 2020 vulde 55,1% hun keuze over orgaan- en weefseldonatie al in. 

Van de ingevulde keuzes van gaat het bij 49,7% om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 39,5% wil geen orgaandonor worden en 10,8% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Donorwet
Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen.

Bij de brieven zit het formulier waarop inwoners hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. “Onderneem je daarna ook geen actie? Dan kom je met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister|”, aldus het ministerie.

Bevestigingsbrief
“Hier ontvang je een bevestigingsbrief van. ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts bespreekt dit met de partner of familie.” Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig.

Tal van bibliotheken geven voorlichting over het nieuwe Donorregister. Ook kan iedereen die hulp nodig heeft bij het invullen van zijn keuze in het Donorregister, binnenlopen bij de bibliotheek. Bijvoorbeeld ouderen, minder digitaal vaardigen en mensen die geen of beperkt Nederlands spreken.

Meer berichten