Nyncke Bergman als ambtenaar en Rob van de Meeberg als oud-burgemeester Fons Hertog.
Nyncke Bergman als ambtenaar en Rob van de Meeberg als oud-burgemeester Fons Hertog. Foto's: Ellen Cornegoor Fotografie

Theaterroute stelt grensoverschrijdend gedrag oud-burgemeester aan de kaak

Cultureel

HUIZEN - Theaterroute Huizen 2020 werd afgelopen week eindelijk gehouden. “Het was een huzarenstukje om het met alle coronamaatregelen organisatorisch rond te krijgen. Dat is gelukkig gelukt. Het was uitverkocht en we hebben veel juichende reacties gehad”, aldus organisator Johan Verheij. Een stuk viel daarbij dit jaar op: Burgervader. Daarin werd het grensoverschrijdend gedrag van oud-burgemeester Fons Hertog aan de kaak gesteld.

De tekst van dit stuk is geschreven door Johan Verheij. “Ik heb met twee slachtoffers gesproken en van hen informatie gekregen. Daarnaast heb ik met heel veel vrouwen gesproken en ik ben geschrokken van wat zij meemaken. Dat dit soort dingen op de werkvloer zo vaak voorkomen. Dit jaar stond de theaterroute in het teken van vrijheid en daarom wilde ik dit ook aan de kaak stellen.”

Niet vrij
“Hoe veilig voel je je als vrouw? Als dit voorkomt dan ben je als vrouw niet vrij. Ik heb het exemplarisch willen weergeven”, gaat hij verder. Voor de rol van Fons Hertog wist hij Rob van de Meeberg te strikken. “Ik wilde al eens graag met hem werken. We hadden dit jaar ook weer een echte sterrencast. Steeds meer acteurs sturen hun cv op, maar Rob heb ik hiervoor gevraagd.”

In het kenmerkende blauwe pak met oranje stropdas zet de acteur een geloofwaardige Hertog neer. “Hij zat al op het toneel en mensen schrokken echt van hem. Die dachten dat ze echt met de oud-burgemeester te maken hadden”, vertelt Johan. De vrouwelijke ambtenaar in strak rokje en dito blouse wordt gespeeld door Nyncke Bergman. “Het gaat in het stuk ook om de machtsverhouding en de relatie tussen man en vrouw en hoe zoiets kan gebeuren.”

Shakespeare
De vrouwelijke ambtenaar blijkt in scheiding te liggen. De burgervader toont zich geïnteresseerd en werpt zich op als vaderlijke vriend. Johan heeft zich bij de teksten laten inspireren door de verhalen van de slachtoffers, andere vrouwen en door Shakespeare, waardoor de teksten die de acteurs richting het publiek spreken soms bombastisch overkomen.

De korte gesprekjes aan de tafel van de burgemeester worden afgewisseld met WhatsAppgespreken die op een scherm worden vertoond en Maartje van Weegen die als nieuwslezer de originele berichten opleest. Langzaam veranderd de relatie tussen baas en werknemer. Het formele wordt losser. Hij werpt zich op als vriend en wordt steeds opdringeriger. 

Onderbroek
Hoewel de ambtenaar nooit echt nee zegt, blijkt uit het stuk dat ze ergens in terecht is gekomen waar ze niet wil zijn en dat ze niet het vermogen heeft om er uit te komen. Het hoogtepunt van de WhatsApp gesprekken is een burgervader die trots in onderbroek poseert. Daar houdt het op, want de burgemeester stapt op wegens ‘vermeende ongewenste omgangsvormen’.

Als het bericht is voorgelezen dat het OM een onderzoek doet, zegt de burgervader hooghartig: “Als ze blijven tegenstribbelen, dan laat ik ze gaan.” Aan het einde van het stuk verkondigt hij blij dat hij door omstandigheden vrij wordt gesproken. De ambtenaar spreekt teksten uit die vrouwen vaak krijgen te horen in dit soort gevallen. “Stel je niet zo aan, je hebt het er zelf naar gemaakt, slachtoffer, slet.” 

Prikkelt
“Ik heb de informatie van de vrouwen gekregen en heb het gedramatiseerd, maar dit is wel wat er is gebeurd, al is het niet precies naar de letter”, zegt Johan. “Ik vind dat je dit soort dingen ook moet kunnen doen. Elk jaar hebben we een stuk in de theaterroute wat prikkelt. Ik maak mijn voorstellingen altijd integer en deze heb ik extra integer gemaakt. Ik heb laten zien hoe hij was, maar ook hoe zij in een kort rokje loop en een knoopje losmaakt. Hoe dit in zijn werk gaat en welke reacties er dan komen. Rob van de Meeberg was gelukkig ook nog zo attent om de foto na te spelen.”

“Het heeft veel losgemaakt, heb ik gemerkt. Ook bij de gemeente. Het college is ook op bezoek geweest. In de eerste instantie zouden we dit ook spelen op het gemeentehuis en ik had de acteurs al gewaarschuwd dat ik niet wist voor hoelang. Vanwege corona ging dat niet door. Uiteindelijk is dit toch in de doofpot gestopt. Er is geen vervolg gegeven aan de vervolging en Remkes heeft niets gedaan, waarschijnlijk vanwege het old boys netwerk. Ineens was het voorbij.”

Verwerken
Hij geeft aan dat hij zich gerealiseerd heeft dat slachtoffers misschien wel de voorstelling hebben gezien en dat dit iets met ze kan doen. “Ik weet niet hoeveel slachtoffers er zijn geweest. Er zijn er zeven die zich hebben gemeld, maar ik denk dat het er meer zijn. De twee vrouwen die ik heb gesproken hebben in ieder geval aangegeven dat dit het begin is om het te gaan verwerken.”

Binnenkort is de opname van het stuk te zien op het YouTube kanaal van Eindeloos Theaterwerk.

De burgervader masseert de ambtenaar, want ze is zo gespannen.

Uit de krant