Djurre in gesprek met burgemeester Niek Meijer en wethouder Maarten Hoelscher.
Djurre in gesprek met burgemeester Niek Meijer en wethouder Maarten Hoelscher. (Foto: Carin van den Berg)

Djurre wint prijs voor meest populaire fake nieuws

HUIZEN - Djurre kreeg vrijdag uit handen van burgemeester Niek Meijer een beker, omdat hij samen met zijn maatje dat niet aanwezig was, het meest populaire fake nieuws had gemaakt tijdens een van de twee workshops. Zijn bericht werd 1180 keer geliked in 24 uur tijd. Dat ging over een vechtpartij op een middelbare school in Huizen.

De uitreiking vond plaats tijdens de afsluiting van het project, die eigenlijk twee weken eerder zou plaatsvinden, maar in verband met een coronageval in de nabijheid van de begeleiding was uitgesteld. Voor de zekerheid werd het evenement nu ook buiten gehouden naast de kantine van s.v. Huizen.

Stellingen
Tijdens de afsluiting werd ook nog nagepraat over wat de jongeren hadden geleerd tijdens de workshop. Dit deden ze aan de hand van stellingen. Herkenden ze fake nieuws sneller, waren ze er nog wel eens ingetrapt en over welk onderwerp hadden ze veel fake nieuws voorbij zien komen. Dat laatste was bijvoorbeeld veel als het over corona ging.

Daar werd dan ook een gesprek over gevoerd. Of corona nu wel of niet bestond. Of je je straks wel of niet laat inenten en waarom. Het blijkt voor jongeren dan toch moeilijk te zijn om informatie op waarde te schatten. Daarbij zijn vrienden ook een belangrijke bron. Als die van mening zijn dat corona niet goed is of een vaccin, dan ga je daar makkelijk in mee.

Certificaat en cadeaubon
Na afloop kregen de jongeren een deelnemerscertificaat uitgereikt door de burgemeester en hun verdiende cadeaubon van 50 euro. Ze konden kiezen uit een bon voor Bruna in het Oude Dorp, bioscoop Kinepolis, het Haagje of bij de sportverenigingen waar de jongeren tijdens het project hebben gesport.

Meer berichten