Zo vader zo dochter: Cees en Pauline Rebel.
Zo vader zo dochter: Cees en Pauline Rebel. Foto: Bob Awick

60 jaar Sportcentrum Rebel: ‘Lesgeven als roeping’

Bedrijven

HUIZEN Sportschool Rebel bestaat 60 jaar. Het familiebedrijf groeide in die jaren uit tot een vaste waarde in Huizen. Allemaal dankzij oprichter Cees Rebel: “Het was mijn roeping om iets met sport te gaan doen.” 

Terwijl zijn dochter en opvolgster Pauline (56) nog een intake doet bij een jonge sportster, geniet Cees Rebel (82) nog even van een gebakje ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de door hem opgerichte Sportschool Rebel. Op 4 oktober 1960 was het zover en startte hij zijn eigen sportschool in Huizen. Toen nog in een klaslokaal in de Rehobothschool waar voor elke les weer het hele lokaal leeggehaald moest worden en de judomatten gelegd moesten worden. Inmiddels staat de sportschool een paar meter verderop en is deze 3500 m2 groot. 

Dat Cees Rebel iets met sport zou gaan doen was al vroeg duidelijk. Vol enthousiasme vertelt hij de verhalen uit zijn tienerjaren waar hij in zwembad Sijsjesberg zijn kunsten vertoonde. Hij leerde zichzelf wat nu bekend staat als schoonspringen. Salto’s, schroeven, van de hoogste duikplank; niks was hem te gek. “Iedereen kende mij al als Cees van het zwembad.” Daarnaast was hij erg goed in judo. Zelfs zo goed dat een leermeester hem adviseerde om verder te gaan in de sport. Maar dat bleek niet zijn grootste droom. “Ik wilde zelf een sportschool, een grote zaal, zwembad en sauna, want het lesgeven vond ik het leukst om te doen”, vertelt hij. 

Liefde
De liefde voor de sport resulteerde in een gang naar sportopleiding CIOS, geheel tegen de wil van vader Rebel in die zijn grote en sterke zoon liever de bouw in zag gaan. Daarna volgde zijn diensttijd in het leger waar hij ook sportinstructeur werd en daar leerde aan grote groepen les te geven. De toen nog ‘ouderwets’ strikte sportopleiding en het leger maakten Cees tot de befaamde maar soms ook gevreesde sportleraar: hard voor zichzelf maar ook voor de leerling. “Veel generaties hebben daar nog wat van gemerkt”, lacht dochter Pauline. “Er zijn een hoop zweetdruppels gevallen hier. Vooral bij mijn leerlingen. Die moesten natuurlijk harder werken dan ik tijdens een les”, lacht hij nu.

De sportschool startte met judoles, boksen en conditietrainingen. Nog steeds worden die sporten aangeboden bij Sportschool Rebel, al is het nu soms onder een andere naam. “Mijn vader was van de namen en logo’s. Nog steeds komt hij met creatieve dingen. Zo heet de conditieles die hij ooit als eerste gaf nu Condex”, vertelt Pauline.

Appel en ei
De lessen werden in het begin soms letterlijk voor een appel en een ei gegeven totdat Cees zijn vrouw Margriet leerde kennen. De voormalige zwemkampioene had veel gevoel voor structuur en adviseerde haar man om ‘gewoon eens facturen te gaan sturen’. Vanaf dat moment ging het hard met de sportschool. Er kwamen steeds meer leerlingen en de sportlessen verhuisden in 1967 van de school naar de kerk aan dezelfde Kerkstraat. Om zijn droom van een sportschool met zwembad te realiseren werd hard gewerkt door Cees en Margriet. Niet alleen gaf Cees lessen in Huizen, ook in Kampen en Amsterdam was hij druk. “Ik gaf daar les aan jongens uit achterstandswijken. Die jongens voelden als kinderen voor me.” Voor zijn sociale inbreng werd hij ook in Huizen geroemd. Hij werd vaak gevraagd om te bemiddelen tussen groepen jongeren en werd daar later ook voor geridderd.

Fitniksen
In 1974 kreeg hij de kans om zelf een sportschool te bouwen tussen de kerk en Rehobothschool, de plek waar de sportschool nog steeds te vinden is. In die jaren daarna groeide de school nog meer. Nieuwe sporten kwamen op en Rebel speelde daar handig op in. Zoals bij de opkomst van aerobics in de jaren tachtig, vertelt Pauline: “Stonden er in een week gewoon duizend mensen te aerobicen bij ons. En toen callanetics opkwam huurden wij er zalen bij om de lessen te kunnen geven.” In de jaren negentig kwam de hartslagmeter op en dat leverde nog meer kwaliteit op. “Daardoor kon je beter bekijken wat iemand aankon. Fitniksen was er niet meer bij”, lacht Pauline. Op dit moment is vooral Crossbox populair. “Staan we weer ouderwets met gewichten te tillen. Dat deden we in de beginjaren ook al. Als je lang wacht komt alles weer terug”, zegt Pauline.

Wat al die jaren overeind is gebleven zijn de zwemlessen. Trots vertelt Pauline: ,,De jongste sporter is drie maanden en doet babyzwemmen. De oudste is 89. Zwemmen kun je altijd blijven doen.” Ook nog altijd aanwezig is de familiaire sfeer. Cees en Margriet deden de zaak in 1989 over aan hun twee dochters. Maar Cees stopte pas twee jaar geleden zelf met lesgeven. Ook Pauline staat nog zelf in de sportschool en geeft diverse lessen. Inmiddels is haar zus uit het bedrijf gestapt en is een eigen sportboutique begonnen, maar is haar man Remco erbij gekomen. 

Schouders eronder
Corona bracht begin dit jaar een nieuwe uitdaging voor het sportbedrijf. “Vanaf de dag dat we dicht waren hebben we van alles aangepakt. Met alle medewerkers zijn we aan de slag gegaan. Hebben geschilderd, de ventilatie vernieuwd, zijn begonnen met lessen voorbereiden voor buiten. Creatief omgaan met uitdagingen dat zit in de familie, zo vader zo dochter”, vertelt Remco de Jong. “Dat is ondernemen en zeker in deze tijden ontdek je dan wat het betekent om een familiebedrijf te hebben. Iedereen hielp mee. Zonder te vragen. Schouders eronder”, vult Pauline aan.

Terwijl Cees zich nog een taartje en kop koffie goed laat smaken en van diverse leden felicitaties in ontvangst neemt, zet Pauline de ballonnen die door het hele bedrijf staan nog even goed. De foto’s aan de wand bij de entree laten de geschiedenis van hun bedrijf in vogelvlucht zien. “Als je dit zo allemaal ziet en weer hoort, wat hebben we dan een leven gehad”, besluit een trotse Cees.


Cees Rebel in zijn jonge jaren. (Foto: Sportschool Rebel)

Uit de krant