Jos overhandigt de sleutels van zijn schilderskar aan de de club. Hij is nu met pensioen.
Jos overhandigt de sleutels van zijn schilderskar aan de de club. Hij is nu met pensioen. Foto: Bob Awick

Jos Hogenbirk schenkt schilderskar aan zijn vereniging AV Zuidwal

Sport

HUIZEN - Schilder Jos Hogenbirk stopt ermee, hij gaat met pensioen. Zijn schilderskar schenkt hij daarom nu aan zijn club AV Zuidwal. Die gaat er met zusterclub AV Tempo uit Bussum een tijdregistratiewagen van laten maken. Dat scheelt kosten, want die hoeft dan niet meer te worden ingehuurd.

“De cirkel is rond”, legt Jos uit. “Mijn vader was ook schilder en begon in 1960 met zijn compagnon ‘meneer Rebel’ met schildersbedrijf Rebel en Hogenbirk. Als laatste klus hebben wij het huis van de dochter van meneer Rebel geschilderd. Op 10-10-2020 zette ik er het laatste streekje verf op.”

Na een kleine 35 jaar komt er dan nu een einde aan J. Hogenbirk Schilders-bedrijf BV. Voor opvolging is gezorgd. Een oud-werknemer neemt het bedrijf over onder de naam Gooisch Schildersbedrijf Floris Brasser.

AV Zuidwal
Een groot deel van die tijd - bijna 20 jaar - was Jos vrijwilliger bij AV Zuidwal. Ooit begonnen in de recreantencommissie organiseerde hij kampeerweekeinden en sinterklaasfeesten voor de jeugd. Jarenlang steunde hij de vereniging als bordsponsor.

Hij werd bestuurslid en aspirant-voorzitter. Onder het motto ‘wat willen jullie precies?’ maakte hij in 2011 eerst een rondje langs de verschillende commissies om draagvlak in kaart te brengen voor zijn latere voorzitterschap, dat tot 2018 duurde.

Sportzaal
Belangrijk wapenfeit was dat hij in zijn tweede termijn ernst maakte met de plannen voor een eigen sportzaal. Dankzij financiële steun van de gemeenteraad en het gemeentebestuur en vooral van wethouder Marianne Verhage kwam die zo gewenste sportzaal er in september 2019.
Dat succes had ook alles te maken met de inspanningen van Cees Leeflang van de LB-Commissie. Zo kwam er voldoende geld beschikbaar omdat de zaal ook geschikt werd voor de LB-groep, Zuidwal-leden met een lichamelijke beperking. “Dat heeft de zaak veel goed gedaan” aldus oud-voorzitter Jos.

Schilderskar
Zijn voorlopig laatste wapenfeit is de donatie van zijn schilderskar, die dus ingezet gaat worden voor de tijdregistratie bij wedstrijden. Bij grote loopevenementen als de Trappenberg- en de Wolfskamerloop kan de kar ook dienstdoen om de bekende banners op te hangen langs de invalswegen naar Huizen.

Jos Hogenbirk blijft trainen bij AV Zuidwal en doorgaan als triatleet. Ook echtgenote Elkie is er actief als gediplomeerd nordicwalkingtrainer. Heeft hij ten slotte nog een goede raad voor Zuidwal? “Laten we voorsorteren op wat er nog komt. Dat zijn de jeugdleden. Zij spiegelen zich immers aan ons.”

Uit de krant