Vuurwerk boven Huizen.
Vuurwerk boven Huizen. Foto: Foto : Foto Miché / Peter Mol

Vuurwerkmeldpunt blijft open

Algemeen

HUIZEN Het Vuurwerkmeldpunt heeft zo’n zestien meldingen binnen van vuurwerkoverlast in Huizen. Het meldpunt wordt al zes jaar door raadslid Ruben Woudsma bijgehouden en verzamelt meldingen van inwoners via https://rubenwoudsma.nl/vuurwerkmeldpunt-huizen/

De meldingen worden elk jaar verzameld en aan het eind van het jaar overhandigd aan de burgemeester. “Maar als het echt de spuigaten uitloopt dan doe ik eerder een melding zodat de boa’s gerichter in de wijk op pad kunnen”, zegt CDA-raadslid Woudsma. 

In 2019 kreeg hij 1041 meldingen binnen van vuurwerkoverlast. Dit jaar lijkt het rustiger. “Misschien omdat we minder vuurwerk van buiten halen er zijn ten slotte minder reisbewegingen in deze coronatijd”, denkt hij. 

Naast het verzamelen van de data bespreekt het Huizer CDA de ontwikkelingen ook en wordt het overzicht aangeboden met aanbevelingen. “Vuurwerk afsteken zorgt vaak ook voor veel schade aan prullenbakken, bushokjes. Dat loopt soms in de tienduizenden euro’s. Dat is zonde en moeten we zien te voorkomen.”

Om dat te voorkomen is er onder andere een centrale vuurwerkshow geopperd. Dat is dit jaar zeker niet aan de orde in verband met corona, maar Woudsma wil de discussie wel nog graag op de agenda houden voor volgend jaar. Landelijk wordt gesproken over een vuurwerkverbod om de zorgsector rond oud en nieuw niet verder te belasten. Woudsma: “Dat is begrijpelijk maar zou voor de ondernemers die vuurwerk verkopen een enorme strop zijn. Ik denk dan ook dat dat niet door zal gaan.”

Uit de krant