<p>De Rehobothschool, gebouwd in 1968, is een van de scholen waarbij de ventilatie niet voldoet.</p>

De Rehobothschool, gebouwd in 1968, is een van de scholen waarbij de ventilatie niet voldoet.

(Foto: Bob Awick)

Ventilatie van drie scholen voldoet niet aan bouwbesluit

HUIZEN - In veruit de meeste schoolgebouwen in Huizen voldoet het ventilatiesysteem aan de eisen van het Bouwbesluit. Er zijn drie schoolgebouwen waar natuurlijke ventilatie, zoals ramen open en ventilatieroosters, noodzakelijk is om de gewenste luchtkwaliteit te behalen. Dat laat wethouder Marlous Verbeek de gemeenteraad weten in reactie op vragen van de PvdA hierover.

De drie scholen waar de ventilatie niet op orde is, zijn het hoofdgebouw van de Springplank, de Rehobothschool en Van den Brugghenschool. Volgens de wethouder zijn de scholen in staat door ventilatiemaatregelen wel een gezonde luchtkwaliteit te realiseren.

‘Bij de bovengenoemde drie scholen onderzoeken de schoolbesturen welke maatregelen mogelijk zijn om de ventilatie verder te optimaliseren. De GGD kan hen hierbij ondersteunen’, staat er in het memo aan de gemeenteraad.

Springplank
Het hoofdgebouw van basisschool de Springplank, aan de Aristoteleslaan 135 is gebouwd in 1992. In het schoolgebouw is geen mechanisch ventilatiesysteem aanwezig. ‘Het schoolbestuur onderzoekt op dit moment of aanvullende maatregelen nodig zijn voor het winterseizoen.’

Rehobothschool
De Rehobothschool aan de Studiostraat 45 is gebouwd in 1968 en inmiddels 52 jaar oud. Hier is wel een ventilatiesysteem, maar dat is niet voldoende. Het schoolbestuur kijkt welke maatregelen er wenselijk zijn. De technische capaciteit van het ventilatiesysteem kan wellicht verbeterd worden.

Daarnaast onderzoekt de gemeente op dit moment de nieuwbouwmogelijkheden van de Rehobotschool op het terrein van de Koers. Hier zou dan een nieuwe school kunnen worden gebouwd, die voldoet aan alle eisen in het bouwbesluit.

Van den Brugghenschool
De Van den Brugghenschool aan de Thorbeckestraat 2 is gebouwd in 2012. De gewenste luchtkwaliteit wordt gehaald door natuurlijke ventilatie in combinatie met gebruik van het mechanische ventilatiesysteem.

Het schoolbestuur onderzoekt momenteel of de technische capaciteit van het ventilatiesysteem verbeterd kan worden. Daarnaast is er in het Integraal huisvestingsplan van de gemeente voor de scholen rekening gehouden met een toekomstige aanpassing van het ventilatiesysteem.

Meer berichten