Lezen is essentieel, maar scholen zijn al maanden gesloten vanwege de coronapandemie.
Lezen is essentieel, maar scholen zijn al maanden gesloten vanwege de coronapandemie. Archieffoto's: Stichting Hart4onderwijsNepal

Hart4onderwijsNepal vraagt hulp voor project in Nepal

Mensen

HUIZEN - De in Huizen gevestigde stichting H4oN, wat staat voor Hart4onderwijsNepal vraagt inwoners deze maand om hulp om een mobiele bibliotheek op te richten. “De lockdown verandert levens door de schoolsluiting, het vergroten van de  armoede en meer kinderarbeid”, legt bestuurslid Petra Vosters uit.

“Er is al maanden een lockdown in Nepal. Geen ‘intelligente’ lockdown maar totale lockdown. De scholen zijn gesloten. Digitaal onderwijs, zoals in Nederland, is in afgelegen gebieden in Nepal niet mogelijk vanwege de afwezigheid van een digitale infrastructuur. Helaas kunnen de kinderen daarom nu geen onderwijs volgen.”

Achterstand
“Hierdoor lopen zij achterstand in ontwikkeling op en is er sindsdien sprake van meer kinderarbeid en kind huwelijken. Het opzetten van die nodige infrastructuur en het verkrijgen van vaccinaties daar gaat nog jaren duren. Wij willen samen met onze sponsors helpen in het overbruggen van de lockdown met lokale mobiele bibliotheken.”

Petra legt uit dat lezen een essentiële vaardigheid is. Leesboeken zijn daarbij in Nepal onontbeerlijk, zeker door het gebrek aan internet. Bovendien kun je deze bibliotheken langdurig inzetten. “Stichting Hart4onderwijsNepal wil daarom deze winter 20/21 nog lokale, mobiele bibliotheken realiseren op scholen in afgelegen gebieden, zoals in Dhading, Lalitpur en Bara.”

Rouleren
“De bibliotheekspullen worden overigens in Nepal aangeschaft in verband met de kosten van logistiek. De leesboeken, die kinderen op de scholen kunnen lenen, zullen de komende jaren rouleren tussen de kinderen en scholen.”

Hart4onderwijsNepal heeft als doel Nepalese kinderen de mogelijkheid te bieden naar school te gaan. Dat doen zij in de vorm van kleding, schoeisel en school- en lesmaterialen. Deze bijzondere winter vanwege de coronapandemie, wil de stichting dit uitbreiden door actie te voeren voor een mobiele bibliotheek in afgelegen gebieden.”

Wie een bijdrage wil leveren, kan contact opnemen met bestuurslid Petra Vosters via 06-21571237 of kijken op de website www.hart4onderwijsNepal.nl.

Vervoer van boeken in Nepal.

Kinderen op school, voor de pandemie.

Uit de krant