De huiskamer van De Brug in de Vituskerk, waar iedereen welkom is op dinsdag- en vrijdagmiddag.
De huiskamer van De Brug in de Vituskerk, waar iedereen welkom is op dinsdag- en vrijdagmiddag. Foto: Jan Verkerk

Verbinding of stilte vinden in huiskamer De Brug in Vituskerk

Mensen

HUIZEN - De Brug in De Vituskerk aan de Hooghuizenweg 36 is open op dinsdag- en vrijdagmiddag van 14,00 tot 16.00 uur voor mensen die behoefte hebben om even samen te zijn met anderen of zich juist even willen terugtrekken. Het concept lijkt op de Pop-Up Herberg en is coronaproof.

Bezoekers zijn vrij om in de kerk hun eigen route te bepalen, volgens de aanwijzingen bij de deur, zonder regie van derden. De Vituskerk is ingericht als een huiskamer waar de ‘benen op tafel mogen’. Er zijn lage en hoge stoelen, banken en bijzettafeltjes. Alles op afstand van elkaar en toch zo dat onderling gesprek mogelijk is.

Terugtrekken
Er is ook voldoende ruimte voor mensen die zich even willen terugtrekken om alle stemmen tot zwijgen te brengen of alleen te zijn met hun eigen gedachten. De Brug heeft in de Vituskerk ook een kleine kapel ingericht voor gebed en het branden van kaarsen.

De grote deuren van de kerk staan gedurende de middag helemaal open en daarom is er ook een plek waar verwarming is en een kop ‘koffie/thee to go’ die door een gastvrouw/heer wordt ingeschonken.

Verbinding
Veel kerken in Huizen zoeken verbinding met de buurt om samen deze donkere maanden door te komen. Ondanks dat er van alles gedaan wordt om Kerst aangenaam en gezellig te laten verlopen, gelden nog steeds allerlei beperkingen.

Met de hele familie- en/of vriendenkring Sinterklaas-, Kerstfeest en Nieuwjaar vieren, zit er niet in. Al maanden worden we geteisterd door de aangrijpende bijwerking van het virus: afstand en eenzaamheid.

Samen
De RK-Parochie Huizen Blaricum/Bijvanck en pioniersplek De Brug hebben daarom besloten samen de deuren van de Vituskerk te openen. In eerste instantie op de dinsdag- en vrijdagmiddag.

De Parochie en De Brug zijn er van overtuigd dat de kerk mensen een verbindende plek kan bieden waar je anders weg gaat dan je gekomen bent. Beide hopen een kleine bijdrage te leveren in de verbinding van mensen die elkaars cadeau kunnen zijn/worden.

Tijd van crisis
De initiatiefnemers hebben zich laten inspireren door de brief die kerken (RKK en PKN), EO en CDA medio midden oktober, aan het kabinet hebben gestuurd. Hierin wordt hulp aangeboden in deze tijd van crisis.

De parochie en De Brug voelen zich aangesproken om hier concreet gestalte aan te geven en hopen een kleine bijdrage te leveren aan het omzien naar elkaar. Op de meeste middagen waarop de kerk open is, is de evangelist van Huizen beschikbaar voor een gesprek, een vraag, opmerking, een biecht, een gebed. Ook is er in ruimte voor een gesprek met de aanwezige buurtpastor.

Veilige omgeving
Er wordt gezorgd voor een veilige omgeving waar men veilig aanwezig kan zijn. Bij de open deuren van de kerk staan de aanwijzingen met behoeve tot de veiligheid en maatregelen. Daar is ook een routekaartje waar wat te vinden en te doen is. In de Vituskerk mogen maximaal 15 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Vrijdag 25 december is de kerk gesloten. In de plaats hiervoor is deze donderdag 24 december geopend. Ook op vrijdag 1 januari is de kerk dicht. Mensen kunnen daarvoor in de plaats op donderdag 31 december terecht.

Uit de krant