Wethouder Maarten Hoelscher (l) met de vlag en het oranje uitgelichte gemeentehuis op de achtergrond.
Wethouder Maarten Hoelscher (l) met de vlag en het oranje uitgelichte gemeentehuis op de achtergrond. Foto: Bob Awick

Oranje gemeentehuis en vlag in de strijd tegen geweld tegen vrouwen

Algemeen

HUIZEN - Wethouder Maarten Hoelscher heeft gisteren aan het einde van de middag bij het gemeentehuis een vlag gehesen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Tevens werd het gemeentehuis oranje uitgelicht in het kader van de actie ‘Orange the World’.

Vrouwen zouden altijd en overal veilig moeten zijn. Helaas is dat niet het geval. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Het overgrote deel van deze vrouwen en meisjes doet geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen, schuldig voelen, bang zijn niet serieus genomen te worden of omdat ze niets liever willen dan het achter zich laten.

Wereldwijde actie
Om het taboe rond geweld tegen vrouwen te doorbreken sluit de regio Gooi en Vechtstreek zich van 25 november tot 10 december aan bij de wereldwijde actie Orange the World. Ook in Huizen wordt meegedaan. Niet alleen het gemeentehuis, maar bijvoorbeeld ook de brug bij de aanloophaven zijn oranje uitgelicht.

Dit jaar staat de vraag ‘wat is jouw rol in het stoppen van geweld?’ centraal in de campagne die de Soroptimisten in samenwerking met Regio Gooi en Vechtstreek hebben opgezet. Geweld begint niet vanzelf en stopt ook niet vanzelf.

Rol spelen
Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld. Door een vraag te stellen, een luisterend oor te bieden, door eigen vooroordelen of acties ter discussie te stellen, door ervaringen te delen en door het gesprek aan te gaan over wat is nu geweld en waar begint en eindigt het?

Op www.orangepaper.nu is alle informatie te vinden over de campagne en activiteiten in de regio. Een van de acties is het filmen van gesprekken met een slachtoffer, een pleegmoeder, een huisarts en een leraar over hun rol in het stoppen van geweld tegen vrouwen. Deze Orange table talks zijn geïnitieerd door de Soroptimisten en te zien op de site.

Uit de krant