Van links naar rechts: John, Nico en Mickey staan bij emmers die het regenwater moeten opvangen.
Van links naar rechts: John, Nico en Mickey staan bij emmers die het regenwater moeten opvangen. Foto: Bob Awick

Eten voor het goede doel: dak Pniëlkerk moet hoognodig worden vervangen

Mensen

HUIZEN - De Molukse Pniëlkerk op de hoek van de Weideweg met de Gemeenlandslaan is hoognodig aan een nieuw dak toe. Afgelopen zaterdag zijn er nog noodreparaties verricht, omdat de lekkage anders teveel schade zou opleveren. De kerk heeft een speciale projectgroep renovatie Pniëlkerk opgericht met onder andere voorzitter Nico Papilaja, penningmeester John Salampessy en technisch adviseur Mickey Matitahatiwen.

“De kerk is van 31 juli 1971 en in 1992 heeft er al een renovatie plaatsgevonden en is een deel uitgebouwd. We kregen een grotere sociale ruimte en grotere keuken”, vertelt Nico. Nu het gebouw bijna 50 jaar oud is, moet het dak hoognodig worden vervangen. “Het lekt in de sociale ruimte, gang, consistorie en het toilet.”

Prijskaartje
“We hebben het dak bekeken met dakdekkers en op sommige plekken is het hout eronder al aan het rotten. Op die plekken mag je al niet meer lopen”, gaat hij verder. Aan de vervanging van het dak is een prijskaartje gehangen van 45.000 euro. “Normaliter zou dat door de eigenaar van het gebouw, de Synode van de Molukse Evangelische kerk, zijn betaald. Die heeft het geld er niet meer voor, door het onderhoud van de grote hoeveelheid kerken, 70 stuks”, legt John uit.

De leden van de Pniëlkerk hebben zelf al meer dingen gedaan. “Met elkaar hadden we 15.000 euro gespaard uit giften. Daarvan is 6.500 euro naar het vervangen van de cv-ketel gegaan. Inmiddels is er ook al 2.500 euro besteed aan het repareren van diverse lekkages. Het is echt noodzaak dat het dak zo snel mogelijk wordt vervangen”, aldus John.

Meer dan een kerk
De drie leggen uit dat de kerk voor de Molukse gemeente meer is dan alleen een kerk. “We zijn met de kerk opgevoed en voor onze ouders is dit heel belangrijk”, legt Mickey uit. Hun ouders moesten weg uit het toenmalige Nederlands Indië, omdat hun vaders en opa’s militairen waren bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger daar.

“De grond van de kerk werd aan de Molukse Synode geschonken en was onderdeel van het pakket om ons hier in Nederland op te vangen. We waren immers gelovig en daar hoorde een kerk bij. De Pniëlkerk is daarom onderdeel van ons cultureel erfgoed. We hebben er een emotionele binding mee en naast de wekelijkse tweetalige kerkdienst op zondag, zijn er ook sociale activiteiten”, legt Nico uit.

Binding
Hij kan het zich niet indenken dat het gebouw er niet meer zou zijn. “Zelfs mijn kinderen die zelf niet meer zo actief zijn in de kerk voelen die binding en willen geld doneren”, gaat hij verder. John: “De kerk is wat ons bindt.” Mickey: “In goede en slechte tijden.”

Vanwege dit grotere belang spreken zij ook de hele Molukse gemeenschap in Nederland aan om een gift te doen. “Daarnaast richten we ons ook op de Huizer gemeenschap. We hopend dat zij ons ook een warm hart toedragen. De kerken hebben we aangeschreven en we benaderen bedrijven.”

Eten
In de planning stond al een groot evenement in juni volgend jaar. Nico: “We weten alleen niet zeker of dat wel door kan gaan. Daarom zijn we nu naar alternatieven aan het kijken. Het dak kan niet langer wachten. Omdat nu heel veel organisaties wel extra geld kunnen gebruiken, proberen we ons te onderscheiden. Waar zijn we goed in? Dat is ons eten.”

Daarom gaat een aantal dames koken en kan voor het goede doel een Nasi Rames gegeten worden. Deze maaltijd kost 10,00 euro. “We rekenen op zeker 500 maaltijden”, zegt Nico. “Maar als het er meer worden, dan kan dat ook”, vult John aan. De maaltijden moeten van tevoren besteld worden en kunnen voor 2 euro extra thuis worden bezorgd in Huizen of afgehaald bij Eetcafé The Beach. “Uiteraard mag alleen een donatie ook.”

Bestellen
Bestellen kan van 10 tot en met 15 december via 06 4224 6613 of via actiepnielkerk@gmail.com. Ook moet het bedrag van tevoren al worden overgemaakt op NL38 ABNA 0876 7831 67 ten name van Pniëlkerk GIM Huizen onder vermelding van naam en het aantal maaltijden. De maaltijden worden dan vrijdag 18 december bezorgd tussen 12.00 en 14.00 uur of 17.00 en 19.00 uur. Afhalen bij The Beach aan de Zomerkade kan dan tussen 17.00 en 20.00 uur.

“We hopen zo weer een deel van het benodigde geld bijeen te krijgen”, zegt Nico. Daarnaast wordt er door de speciale projectgroep nog nagedacht over andere acties. “Ook gaan we nogmaals met de dakdekkers om tafel om te kijken of het misschien in etappes kan. 45.000 euro is een groot bedrag en hebben we niet zomaar bij elkaar en het is echt hard nodig.”

Uit de krant