Sporthal Wolfskamer is een van de accommodaties die onder de overeenkomst valt.
Sporthal Wolfskamer is een van de accommodaties die onder de overeenkomst valt. Archieffoto: Carin van den Berg

Beheer gemeentelijke sportaccommodaties binnenkort over naar joint venture met SRO

Sport

HUIZEN - De gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem ingestemd met het raadsvoorstel om het beheer en exploitatie van de gemeentelijke sportaccommodaties onder te brengen in een joint venture met SRO. Het betreft hier een zogeheten publiek-publieke samenwerking.

Het gaat om het beheer en de exploitatie van Sportcentrum De Meent, sporthal Wolfskamer, openluchtzwembad Sijsjesberg en de gemeentelijke gymzalen. Nu de gemeenteraad heeft ingestemd, kan de samenwerking tussen beide partijen per 1 januari 2021 van start.

De gemeenteraad stemde op 11 juli 2019 al in met het onderbrengen van de betreffende sportlocaties in de joint-venture met SRO. Begin dit jaar werd besloten om het beheer pas een half jaar later over te laten gaan. De uitwerking van de samenwerking vergde meer tijd. Dat proces is nu afgerond.

Samenwerking
Directeur Marjon van Vilsteren van SRO: “Wij kijken enorm uit naar onze samenwerking met gemeente Huizen. We zien dat gemeenten tegenwoordig steeds meer zoeken naar een samenwerking voor het beheren en exploiteren van gemeentelijk vastgoed.”

“Een manier waarbij zij alle expertise binnenhalen, flexibel meebewegen en bestuurlijke invloed behouden. Hierdoor kunnen gemeenten een meer zakelijke bedrijfsvoering realiseren dan voorheen, zonder invloed te verliezen.”

Eén aanspreekpunt
Binnen de gemeente Huizen is er vanaf 2018 geruime tijd nagedacht over de best passende beheer- en exploitatievorm voor de gemeentelijke binnensportaccommodaties en Sijsjesberg. Wethouder Roland Boom: “Dankzij deze samenwerking krijgen inwoners en organisaties te maken met één beheerder en één aanspreekpunt voor de verhuur van onze sportaccommodaties.”

“Deze beheer- en exploitatievorm biedt schaalvoordelen, zoals efficiëntere inzet van sportfaciliteiten, verminderde kwetsbaarheid op het gebied van installaties en gezamenlijke inkoop. Uitgangspunt blijft dat gebruikers tevreden zijn en dat de voorzieningen optimaal gebruikt worden.”

Optimale invloed
Marjon van Vilsteren: “Met deze vorm van publiek-publieke samenwerking creëer je optimale invloed en biedt SRO maximale transparantie. Je kan als gemeente veel sneller en adequater inspelen op veranderingen.”

“In plaats van gebonden te zijn aan een langlopend contract - vaak 10 jaar - waarin alle afspraken zijn vastgetimmerd, kunnen afspraken in een joint venture jaarlijks, of zo vaak als nodig, in onderling overleg geëvalueerd en waar nodig bijgesteld worden.”

Coronacrisis
Tijdens de raadsvergadering wilde de ChristenUnie nog weten wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor de samenwerking. Wethouder Roland Boom verwees hiervoor naar de bespreking in de commissievergadering, waar al uitgebreid ingegaan was op dit onderwerp.

Daar had hij laten weten dat de gemeente de tekorten in de exploitatie opvangt en dat deze bijzondere situatie niet zou vallen onder de 50-50 procent regeling van inkomsten en eventuele verliezen. Hij verwacht bovendien dat het grootste deel hiervan zal worden gecompenseerd door het Rijk.

Uit de krant