Een van de informatiestands op Paarse vrijdag op de Huizermaat.
Een van de informatiestands op Paarse vrijdag op de Huizermaat. Foto: Bob Awick

Groeiende aandacht voor Paarse Vrijdag op Huizermaat

Mensen

HUIZEN - Scholengemeenschap Huizermaat stond vandaag weer stil bij Paarse Vrijdag. Deze dag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag in december. Door paars te dragen kunnen leerlingen hun solidariteit tonen ten opzicht van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten. De dag op de Huizermaat werd georganiseerd door leerlingen van het GSA- netwerk, dat staat voor Gender & Sexuality Alliance.

Niet alle leden van het GSA-netwerk behoren tot de LHBTQ+ community, wat staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer plus. De vijf leerlingen die dit interview kunnen doen, omdat ze geen les hebben, behoren er wel bij. Chamee, Anouk, Tamar, Jasmijn en Lissa spreken dus uit eigen ervaring.

Belangrijk
Samen met docent Daniel Bonder vertellen ze waarom deze dag belangrijk is, maar eerst hijsen ze de regenboogvlag voor de school. “We kunnen niet zoveel als voorgaande jaren in verband met de coronacrisis. Daarom hebben we besloten regenboog mondkapjes aan te schaffen en uit te delen. In een paar dagen tijd hebben wij de 1.300 euro hiervoor opgehaald”, vertelt een van de leerlingen.

De scholieren stuurden hiervoor een Tikkie rond op school en aan de docenten. “Die heeft iedereen weer verspreid. We zijn eigenlijk wel verbaasd dat we zo snel het geld bij elkaar hadden.”

Enorm gegroeid
In de hal van de school staan ook nog twee kraampjes. Met informatiemateriaal en waar de mondkapjes uitgedeeld worden. Ze doen in verband met corona dit jaar minder. “Maar de aandacht is dit jaar enorm gegroeid”, vertellen de leerlingen. Docent Daniel beaamt dat.

Dat komt volgens hen doordat docent Daniel zich aangesloten heeft bij het GSA-netwerk op school. “Hij verbindt ons met het schoolbestuur. Er zitten nu ook leerkrachten bij ons overleg. Zonder hen willen we als leerlingen nog wel eens onderuitzakken. De docenten helpen ons, bijvoorbeeld met het idee om geld op te halen voor de mondkapjes. Dat is heel fijn.”

Vervelende ervaring
Daniel heeft zelf ervaren hoe moeilijk het is om ‘uit de kast’ te komen. Toen hij op de middelbare school in Almelo zat, bestond een Paarse Vrijdag nog niet. “Ik wist al langer dat ik niet hetero was, maar ik was nog te onzeker om er voor uit te komen. Een paar jongens op school hebben toen een Hyves pagina, toen onze sociale media, gemaakt met als thema Daniel is homo. Dat is een hele vervelende ervaring geweest.”

De vijf leerlingen hebben allemaal wel te maken gehad met dingen die ze als vervelend hebben ervaren. Ze zijn uitgescholden door vreemden als ze voorbij fietsten, horen bij familie nog al eens negatieve opmerkingen die zelfs homofoob kunnen zijn of moeten op hun woorden letten, omdat niet iedereen weet dat ze bijvoorbeeld op een meisje vallen.

Normaal
“Ik zou graag willen dat het normaal was. Dat je met een persoon thuis kon komen en zeggen, dit is die en die en dat het niet uitmaakt of het een jongen of meisje is”, verzucht een van hen. Dit terwijl het bij de ouders op zich vaak niet het probleem is met wie ze thuiskomen. Die willen vooral dat ze gelukkig zijn.

Voelen dat je er bij hoort, dat is ook belangrijk. “Bij mij in de familie zijn we heel erg christelijk. Ik heb toen heel sterk het gevoel gehad dat ik er niet bij hoorde”, legt een van de leerlingen uit. “We willen met onze acties er voor zorgen dat de school een veilige plek is, waar je kunt zijn wie je bent”, legt een andere leerling uit.

Veilig aanspreekpunt
“Vandaag dragen we dus ook een pin met GSA en een paarse met een V, zodat leerlingen kunnen zien dat we een veilig aanspreekpunt zijn als ze het er over willen hebben.” Dat doen ze toch niet gauw, omdat anderen dat kunnen zien, leggen ze uit. “Daarom hebben we ook een mailadres waar leerlingen naar toe kunnen mailen.” Daniel krijg ook wel eens op zijn Instagram een verzoekje van iemand voor een gesprek. “Dan weet ik al wel welke kant dat opgaat.”

Het GSA-netwerk van leerlingen binnen de school doet ook meer dan alleen maar Paarse vrijdag organiseren. “We organiseren ook een Coming Out Day. Daar hebben we een aantal verhalen van mensen die ‘uit de kast’ zijn gekomen verzameld en op posters gezet. Sommige anoniem.” Een van de leerlingen vertelt dat ze met een sinterklaasgedicht ‘uit de kast’ is gekomen bij de familie. “Maar volgens mij heeft de helft van de familie het nog niet door.”

Hip
Een ander vertelde het haar moeder toen ze naar een serie aan het kijken was. “Daar zat ook een lesbisch meisje bij. Ik zat helemaal te trillen. Mijn moeder vroeg of het wel goed ging en toen ben ik het gesprek aan gegaan. Ik zag er tegenop om het mijn vader te vertellen. Die zat de krant te lezen. Ik zei: ‘pap, ik val op meisjes’ en hij zij alleen maar ‘hip hoor en las zijn krant verder.

Ook hangen ze posters op op Day of Silence. Op deze dag wordt stilgestaan bij pesten. “Eigenlijk is het dan de bedoeling dat je de hele dag niets zegt, maar dat mag niet op school. Daarom houden wij een minuut stilte. Deze actie is natuurlijk veel breder dan alleen pesten van LHBTQ+.” De leerlingen met een LHBTQ+ achtergrond hebben allemaal te maken met nare opmerkingen.

Kwetsend
“Mijn vader zei vanmorgen nog, dat ik daar rekening mee moest houden. Ik dacht alleen maar dat hij niet beseft dat ik er rekening mee houdt dat ik de rest van mijn leven nare opmerkingen kan krijgen.” Ook vandaag op school zei nog iemand dat ze er uit zagen als mongolen. “Ik ben achter die persoon aangegaan en heb gevraagd of deze persoon beseft dat dit kwetsend kan zijn.”

“Dat is dan wel weer een mooie gelegenheid om het gesprek aan te gaan”, zegt docent Daniel. “Vaak is het onwetendheid. Ze begrijpen het niet.” Daarom gaan de leerlingen ook de klas in om voorlichting te geven. “Ik wist ook niets van biseksualiteit en heb het allemaal alleen uit moeten zoeken”, zegt een van de leerlingen. “Ik zou het fijn hebben gevonden als ik er toen met iemand over kon praten.”

Niet uitmaakt
Allemaal dromen ze van een wereld waar niemand meer iets uit hoeft te leggen over zijn seksuele voorkeur, gender of sekse. Dat het niet uitmaakt of een jongen een jurk draagt of dat je verliefd bent op iemand van hetzelfde geslacht. Zolang het nog niet zover is, dragen zij met hun GSA-netwerk een steentje bij om die kant op te gaan.

Uit de krant