Veronika en Deanne in de huiskamer van Hèt Huis van de Buurt, waar TijdvoorMeedoen haar onderkomen heeft.
Veronika en Deanne in de huiskamer van Hèt Huis van de Buurt, waar TijdvoorMeedoen haar onderkomen heeft. Foto: Bob Awick

TijdvoorMeedoen draait zo veel mogelijk door in deze coronatijd

Mensen

HUIZEN - De coronamoeheid slaat na ruim een half jaar dealen met het virus en vooral alle maatregelen eromheen toe. Toch moeten we het ermee doen. Daarom begon de overheid de campagne Aandacht voor elkaar. In Huizen zijn daar diverse instanties mee bezig, waaronder TijdvoorMeedoen in Hét Huis van de Buurt aan de Draaikom 2.

TijdvoorMeedoen is een bijzonder project dat inmiddels al sinds 2013 bestaat. Veronika Vos is al vanaf het begin bij het project betrokken. Het project kent deelnemers en die zorgen met een paar betaalde medewerkers dat alles draait in Hét Huis van de Buurt. Dat doen ze in teams.

Deanne de Vries is sinds september dit jaar stagiaire social work. “TijdvoorMeedoen is een organisatie die deur open heeft staan voor iedereen. Het biedt activiteiten die door deelnemers zelf zijn opgezet, en biedt mensen de mogelijkheid hier hun passie te vinden en daarin verder te groeien en zich te ontwikkelen.”

Doorgegroeid
Veronika startte bij TijdvoorMeedoen toen ze nog een baan had. “Ik dacht dat ik depressief was, maar ik bleek onvrede te hebben met wat ik deed voor werk. Ik ben heel creatief en kon dat niet kwijt. Hier was ik bezig met de styling. Eerst heb ik een team gecoördineerd en nu ben ik floormanager. Ik ben doorgegroeid. Eigenlijk puur omdat ik iedereen ken.”

“Wat ik hier heb geleerd is dat iedereen anders is en iedereen een gebruiksaanwijzing heeft. Als je luistert en geduld hebt, respect hebt en iedereen in zijn waarde laat, kun je met iedereen wel overweg. Ook als iemand in eerste instantie bij wijze van spreken niet de meest toegankelijke persoon is. Als je iemand beter kent en weet wat de achterliggende reden is, kan dat.”

Activeringsteam
Dat is van belang bij TijdvoorMeedoen, want iedereen die hier binnenkomt krijgt een gesprek om te kijken waar de talenten liggen. Deanne: “Er is hier een activeringsteam dat bestaat uit zogeheten activeringscoaches. Zij helpen mensen op weg. De doelgroep die hier binnenkomt is heel breed. Van een buurvrouw die iets wil gaan doen, eenzame en kwetsbare mensen en mensen met grotere problematiek, zoals psychische klachten. Die worden vaak doorverwezen door de gemeente, ggz of huisarts, maar dat kan ook via de buren.”

Het activeringsteam heet de mensen welkom en geeft ze begeleiding. “Ze komen zo in een warm bad terecht tussen veel deelnemers en kunnen hun passie ontdekken”, legt Deanne uit. Door corona zijn er nu wel dingen anders. Veronika: “Normaal bruist het hier van de mensen, maar dat kan nu niet.” Deanne: “Als je het dan hebt over aandacht geven, is het belangrijk dat je dat nu doet bij eenzame en kwetsbare mensen. Zij kunnen een afspraak maken en kunnen hier dan terecht. We geven ze een maatje waar ze koffie mee kunnen drinken, successen delen, maar ook mindere momenten. Soms willen ze een kletspraatje, een ander wil weer wat doen.”

Gebeld
Daarnaast wordt er veel gebeld naar mensen die niet kunnen of willen komen in deze tijd van corona. Veronika: “Met rond de vijftig mensen worden er afspraken gemaakt om hen te verwelkomen in deze tijden. Dit is helaas een kleine greep uit de 150 actieve deelnemers. Daarop richten we ons nu, want bezoekers zijn nu nog niet welkom in verband met de coronamaatregelen.”

“Bij de eerste lockdown hebben we direct een appgroep opgericht voor mensen die hier aan deel wilden nemen en op die manier contact met elkaar kunnen houden. Dat werkt heel goed. ‘s Morgens wensen ze elkaar goedemorgen, ze wisselen uit wat ze doen en steken elkaar een hart onder de riem als dat nodig is. Ze zijn er voor elkaar.”

Coronamaatregelen
Verder werd er bijgepraat via Zoomsessies. “Dat doen we nu niet meer. Hooguit bij een vergadering. We hebben veertig teams die met projecten bezig zijn, zoals een klusteam, beautyteam, shopteam, tuinteam en kippenteam. Het liefst vergaderen we fysiek, maar als iemand er niet bij kan of wil zijn, dan kunnen we dat via Zoom doen. We praten iedereen zo ook goed bij over de coronamaatregelen.”

Deanne: “Ondanks dat veel teams nu niet kunnen draaien, is het een goede manier om met elkaar contact te houden.” Veronika: “We houden elkaar zo ook in de gaten en als we zien dat iemand het moeilijk heeft, kunnen we de activeringscoach van die persoon inschakelen om contact op te nemen. Veel mensen hebben het nu zwaar en er kunnen maar heel weinig mensen komen.”

Bevredigend
Deanne: “Maar als het nodig is dan maken we een afspraak en komen ze hierheen. Zo doen we wat we nu kunnen doen. Hoewel mijn stage er zonder corona heel anders uit had gezien, is dit heel bevredigend om te doen. Ik heb veel een-op-eengesprekken en ik wilde met mijn studie mensen helpen. Om ze bijvoorbeeld een tweede kans te geven na een vervelende tijd. Dat kan ik nu ook doen. Ik heb al heel veel mooie gesprekken gehad.”

Uit de krant