Geen vuurwerk dit jaar tijdens de jaarwisseling. Dat kon zonder boete de afgelopen twee dagen worden ingeleverd.
Geen vuurwerk dit jaar tijdens de jaarwisseling. Dat kon zonder boete de afgelopen twee dagen worden ingeleverd. Foto: Bob Awick

Burgemeester rekent op verantwoordelijk gedrag inwoners tijdens jaarwisseling

Algemeen

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer rekent erop dat inwoners deze jaarwisseling voor een keer het vuurwerk kunnen laten staan en rustig het nieuwe jaar in zullen gaan en dat zij zich houden aan de coronamaatregelen. “Het is een unieke kans om nu eens te laten zien dat we samen verantwoordelijkheid kunnen nemen voor mensen die hun nek uitsteken”, zegt hij.

Daarmee doelt hij op de groep zorgmedewerkers die op dit moment weer in een hevige strijd tegen het coronavirus terecht is gekomen. “We moeten de druk van de zorg afnemen. Dat is de reden dat er een verbod op vuurwerk is dit jaar. Het is een verstandig besluit geweest van het kabinet.” Dat is ook de reden dat de gemeente zelf het carbid schieten heeft verboden.

Meer inzet politie
Het vuurwerkverbod betekent niet dat er minder politie op straat zal zijn. “In tegendeel. We verwachten dat er mensen zijn met een kort lontje. Daarom is er in heel Nederland en dus ook in Huizen meer inzet van de politie.”

“Er is ook meer toezicht en handhaving, vooral rond de winkelcentra en op de plekken waar normaliter veel jeugd te vinden is. Op oudejaarsdag en -nacht is de inzet verdriedubbeld, vooral rond de winkelcentra en de openbare gebouwen.”

Indringend beroep
“Op de groep mensen die denkt dat de regels niet voor hen gelden, wil ik een indringend beroep doen om dit jaar zich aan de fatsoensregels te houden, geen schade te berokkenen en persoonlijk leed. Ik hoop dat zij denken aan hoe het er nu voorstaat in de verzorgingstehuizen en de ziekenhuizen en dat zij het uit hun kop laten”, zegt de burgemeester.

“Ik snap dat het balen is, want vuurwerk afsteken doen we al tientallen jaren. Maar wees verstandig. Doe het niet en ga al helemaal niet moedwillig vuurwerk gooien naar mensen of dieren.” Daarbij tekent hij aan dat het gelukkig maar om een kleine groep gaat en dat de meerderheid van de inwoners zich over het algemeen keurig aan de regels houdt. “Dat hebben we met kerst gezien en ik verwacht dat ook met Oud & Nieuw.”

Bezit vuurwerk strafbaar
Hij hoopt dat inwoners mensen die zich niet aan de regels houden er op aanspreken. “En mocht er een groep jongeren door het dorp trekken met vuurwerk, bel de politie. Het bezit van vuurwerk, met uitzondering van de lichtste categorie F1, is nu al een strafbaar feit, dus daar kunnen zij op acteren.” Ook raad hij mensen aan om eventueel te filmen of foto’s te maken en die door te geven. “Dan kunnen we daar achteraf wellicht nog wat mee.”

Omdat de jaarwisseling anders is dan gewend, heeft de gemeente ook een filmpje gemaakt met diverse inwoners. Zij vertellen wat zij gaan doen met Oud & Nieuw, of ze het vuurwerk missen en wat zij voor het nieuwe jaar wensen:

Tekst gaat verder onder het filmpje


Daarnaast zijn dit jaar net als voorgaande jaren ondanks het vuurwerkverbod ter voorkoming van vernieling de afvalbakken in de parken en op de stranden afgesloten. In winkelcentra worden in ze laatste week van december tijdelijk weggehaald of afgesloten. Vanaf 2 januari zijn alle bakken weer geopend en teruggeplaatst om te gebruiken.

Voorlichtingslessen
Ook zijn er weer voorlichtingslessen gegeven. De brandweer heeft voor de basisscholen een digitaal lespakket ontwikkeld over de gevaren van vuurwerk. Op de middelbare scholen is voorlichting gegeven door Halt.

Deze lessen gingen over het vuurwerkverbod, vernielingen aan andermans goederen, de gevaren van (illegaal) vuurwerk, de gevolgen van het afsteken van vuurwerk voor ouderen en geweld tegen personen met een publieke taak. Vanwege de lockdown zijn de laatste geplande voorlichtingsbijeenkomsten geannuleerd. Alle ouders van kinderen in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar hebben een brief van de burgemeester over dit onderwerp gekregen.

Hoopvol
“De komende jaarwisseling is een afsluiting van een bewogen jaar. Zoals al eerder gezegd verwacht ik een jaarwisseling zoals gebruikelijk, zonder incidenten en met veel gezelligheid. Dit jaar wel in kleine kring. Dan gaan we hoopvol het nieuwe jaar in. Laat zien dat het kan!”

Uit de krant