Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Tergooi schrapt avondbezoekuur vanwege drukte én avondklok

Coronavirus corona

REGIO - Patiënten in Tergooi krijgen de komende tijd alleen nog maar ‘s middags tussen 15.00 en 17.00 uur bezoek. Het bezoekuur in de avond - tussen 18.20 en 20.00 uur - is sinds zaterdag geschrapt.

Ook het extra bezoekuur op zondagochtend van 11.00 tot 11.45 uur staat even niet meer op de agenda. Het is anders te druk, zegt woordvoerder Wencke Fassbender. De tweede reden voor de wijziging is de invoering van de avondklok. Er is daarom dus nu nog maar één moment voor één bezoeker per dag. Alleen voor de verschillende specialistische afdelingen - Intensive Care (IC), CCU, Cohort, Verlos/kraam of kinderafdeling - zijn er in overleg met de betreffende afdeling uitzonderingen mogelijk. 

Momenteel liggen er 24 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan vijf op de intensive care. Dat aantal is de voorbije dagen stabiel gebleven. Voorlopig is er nog geen reden om reguliere zorg op te schalen. Wel probeert het ziekenhuis, zodra er even ruimte is, semi-spoedgevallen in te plannen. “Spoed houden we in de lucht, maar op een bepaald moment wordt semi-spoed ook spoed. Bijvoorbeeld wanneer iemand al een paar maanden op zijn of haar operatie wacht. Daar waar lucht is, proberen we die te benutten.”

Ondertussen neemt het ziekteverzuim onder het ziekenhuispersoneel verder af. Komende week krijgen de 353 medewerkers, die drie weken terug werden gevaccineerd, hun tweede prik. Wanneer de rest van de medewerkers wordt gevaccineerd, is ook binnen Tergooi de grote vraag.

Er wordt meegeleefd
Het dagelijks vaccineren van de zorgmedewerkers door de GGD Gooi en Vechtstreek in Huizen verloopt voorspoedig, zegt GGD-woordvoerder Jakolien Schreijenberg. Wel is men geschrokken van de brandstichting van de GGD-teststraat in Urk. Voor Gooi en Vechtstreek heeft dat verder geen consequenties. “Er wordt vooral meegeleefd.”

Het aantal bezoekers van de twee GGD-teststraten in ‘t Gooi (Huizen en Hilversum) is de voorbije dagen wel fors afgenomen naar 3.773 in zeven dagen (-18 procent). Daarvan kregen er 337 een positieve testuitslag. Een deel van hen woont niet in deze regio. Het aantal inwoners van Gooi en Vechtstreek dat afgelopen week positief testte, was 275. Vorige week maandag waren dat er na zeven dagen 427. 

Britse variant
Schreijenberg stelt wel dat deze optimistische cijfers ‘overschaduwd’ worden door de zorgen over de Britse variant. De GGD is extra alert op mogelijke signalen van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant. Bij een positieve test wordt nu in het bron- en contactonderzoek specifiek gevraagd naar eventuele linken met Engeland of Zuid- Afrika. Als dit het geval is, wordt het monster via het laboratorium opgestuurd naar het RIVM voor nader onderzoek. Dit gebeurt ook als er sprake is van een forse of snel verlopende uitbraak van het coronavirus. De verwachting van het RIVM is dat de Engelse variant binnen korte tijd het overheersende type zal zijn. Ook in onze regio is hij een enkele keer gesignaleerd, dit was in een situatie zonder grote kans op verspreiding.

Uit de krant