Waar komen toekomstige laadpalen in Huizen?
Waar komen toekomstige laadpalen in Huizen? Foto: Pixabay
Video

Inwoners kunnen zich uitspreken over beoogde locaties bij laadpalenonderzoek

Politiek

HUIZEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft 100 locaties op het oog waar in de toekomst een publieke laadpaal kan worden neergezet. Voordat deze definitief worden gemaakt, worden inwoners van Huizen uitgenodigd om via een digitale enquête mee te denken. Zijn dit de meest geschikte locaties? Of zijn er alternatieven? De enquête start vandaag, 9 februari, en loopt tot 25 februari 2021.

Het aantal elektrische auto’s neemt fors toe, ook in Huizen. Met de toename van het elektrisch vervoer stijgt ook de vraag naar publieke laadpalen. Om aan die toekomstige vraag te kunnen voldoen heeft gemeente Huizen 100 mogelijke laadpalen op de kaart gezet. Bij elke laadpaal kunnen twee elektrische auto’s laden.

Enquête
In de enquête kan elke inwoner van 17 jaar of ouder zijn mening geven over de aangewezen plekken. Wethouder Bert Rebel van onder andere Milieu en Duurzaamheid: “Hoe meer reacties, hoe beter, want dat helpt ons bij het zoeken naar de beste plekken. De meeste elektrische rijders hebben geen eigen oprit en zijn aangewezen op een publieke laadpaal op straat.”

“Elektrisch rijden is goed voor het klimaat en gezonde lucht en daarmee voor ons allemaal. Daarom zorgen we er graag voor dat die laadpalen er komen. Op tijd en op de meest geschikte plek.” Of en wanneer de 100 laadpalen er komen, hangt af van de groei van het aantal elektrische auto’s.

200 meter
Inwoners van Huizen die een elektrische auto aanschaffen of leasen en geen parkeerplek hebben op eigen terrein, kunnen bij de gemeente een laadpaal aanvragen. Volgens wethouder Roland Boom van Verkeer is het uitgangspunt dat die binnen een straal van 200 meter gerealiseerd kan worden.

Niet elke plek is geschikt. Daarom zijn er criteria opgesteld waaraan een plek moet voldoen. Roland Boom: “Een plek is geschikt als er veel elektrische rijders gebruik van kunnen maken. Ook moet de plek aan een aantal technische eisen voldoen. Zo mogen er geen bomen in de weg staan en mag de doorgang op de stoep niet belemmerd worden. Om de laadpaal te kunnen voorzien van stroom moet er een elektriciteitskabel in de buurt liggen.”

Papieren versie
Deelnemen aan het laadpalenonderzoek kan via www.huizen.nl/laadpalenonderzoek. “Het invullen neemt circa 5 minuten in beslag en kan via computer/laptop, tablet of smartphone. Inwoners die niet digitaal vaardig zijn, kunnen bij de receptie van het gemeentehuis een papieren versie afhalen.”

Bij de gemeente komen steeds meer aanvragen voor een publieke laadpaal binnen, omdat inwoners hun auto willen kunnen opladen. Aan de andere kant komen er ook bezwaren binnen na het aanwijzen van een locatie. Roland Boom: “We willen aan ieders gevoel en belang recht doen. Toch zijn er soms tegenstrijdige belangen. Daarom is het belangrijk om alle voors en tegens scherp te hebben.”

Argumenten
“Met de opgehaalde informatie uit het laadpalenonderzoek kunnen we straks een goede afweging maken bij het bepalen van locaties voor laadpalen. Dan nog kunnen we niet iedereen tevreden houden. Wel zijn we er dan zeker van dat we alle argumenten hebben meegewogen.”

“Op basis van alle reacties gaan wij de kaart met laadlocaties verbeteren. Hiermee hopen wij zo veel mogelijk aan ieders verwachtingen te voldoen. Dat zal niet altijd lukken, want er zijn altijd meerdere belangen.”

Bezwaar aantekenen
“Wie het niet eens is met de locatie van een laadpaal, kan bezwaar aantekenen op het verkeersbesluit dat later officieel volgt. Komen er geen bezwaren binnen? Dan stellen we deze locaties vast en worden de publieke laadpalen geplaatst als er een aanvraag gedaan wordt.”

Inwoners die een elektrische auto hebbn of binnenkort krijgen en deze niet op eigen terrein op kunnen laden, kunnen de gemeente vragen om een laadpaal in de buurt van hun woning of werk te plaatsen. “Het verzoek voor een laadpaal is gratis en doet u via de website van MRA-elektrisch:  www.mra-e.nl/

Meer informatie over elektrisch rijden is te vinden op huizen.nl/elektrischrijden.

Wethouders Bert Rebel en Roland Boom vertellen iets meer over het onderzoek:

Uit de krant