Onderzoek direct na de moord op Ronald Bakker in 2015.
Onderzoek direct na de moord op Ronald Bakker in 2015. Foto: Bob Awick

Rechtszaak ‘Marengo’ met moord op Ronald Bakker vandaag van start

Politie

HUIZEN - De rechtszaak rondom de zaak ‘Marengo’ gaat vandaag van start. Een van de onderdelen in deze zaak is de moord op Ronald Bakker in Huizen op 9 september 2015. Dit bleek de eerste moord in deze zaak. In de zaak van de moord op de Huizer zijn al eerder straffen opgelegd.

In de zaak ‘Marengo’ staan 17 verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. In het strafdossier komt een beeld naar voren van een geoliede moordmachine. Verschillende verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Daarbij gold een vaste rolverdeling van chauffeurs, spotters en schutters. ‘Een mensenleven was niets waard, gelet ook op tenminste twee zogenoemde vergismoorden’, aldus het OM.

‘De drempel om een liquidatie te plegen lijkt vandaag de dag lager te liggen dan voorheen. De daders zijn meestal jonge mannen, gewapend met volautomatische vuurwapens en de daarbij behorende zware munitie. Liquidaties vinden de afgelopen jaren steeds vaker plaats in de openbare ruimten, op straat en midden in woonwijken. Dat omstanders risico lopen en soms geraakt worden, wordt voor lief genomen. Helaas is vandaag de dag de term ‘vergismoord’ een gangbaar begrip geworden.’

Kroongetuige
‘Lange tijd lukte het niet om de geweldsspiraal te doorbreken. Er was wel informatie beschikbaar over mogelijke opdrachtgevers van liquidaties, maar onvoldoende om hen met succes te vervolgen. Een doorbraak in het onderzoek diende zich aan toen begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Hij verklaarde niet alleen over zijn eigen betrokkenheid bij die moorden, maar ook over de opdrachtgevers en andere betrokkenen.’

Voor het geven van de opdrachten voor deze moorden worden Ridouan T. en Saïd R. vervolgd. Beiden worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie ‘Marengo’, die zich richt op moord, poging tot moord en voorbereiding van moord. Op 16 december 2019 is Ridouan T. aangehouden in Dubai. Hij zal vandaag ook in de rechtbank verschijnen.

Tijdlijn overzicht moorden:

9 september 2015 - Moord op Ronald Bakker

19 oktober 2015 - Voorbereidingshandelingen explosie spyshop

1 maart 2016 tot en met 17 april 2016 - Voorbereidingshandelingen voor moord op Fachtali en moord op Erraghib

17 april 2016 - Moord op Samir Erraghib

9 mei 2016 - Moord op Abdelkader Belhadj

17 april 2016 tot en met  22 juni 2016 - Voorbereidingshandelingen voor moord op de broers El Margai, Buzhu en Scekic

22 juni 2016 - Moord op Ranko Scekic

2 juli 2016 - Poging moord op Martin Kok

11 oktober 2016 - Poging moord op Abdelkarim Ahabad

5 december 2016 - Poging moord op Khalid Badho

8 december 2016 - Moord op Martin Kok

12 januari 2017 - Moord op Hakim Changachi

Januari 2017 - Voorbereiding moord op Khalid Hmidat

12 januari 2017 - Moord op Hakim Changachi

Uit de krant