Afbeelding

Home automation die wonen comfortabeler maakt

Advertorial

Als je naar voorspellingen kijkt van een “huis van de toekomst” uit het midden van de jaren vijftig in de twintigste eeuw, dan kom je zaken tegen die enerzijds hopeloos verouderd zijn en anderzijds nog lang niet gerealiseerd zijn. Er rijdt geen robot butler door het huis met een stoffer, we kunnen wel de vloer laten reinigen met een robot stofzuiger. Een toekomstvoorspelling die je vaak terugziet in Science Fiction is de virtuele assistent die reageert op spraakbediening en dat bestaat wel degelijk! Hoe maakt home automation wonen comfortabeler en zijn er ook nadelen aan huisautomatisering?

Meer comfort door technologie

De eerste home automation producten waren voornamelijk gericht op zorgverlening, wooncomfort en veiligheid voor senioren en mindervaliden. Denk aan verlichting op de badkamer die automatisch inschakelt of gordijnen die sluiten als het buiten donker wordt. Voor de meeste mensen is dit een luxe, voor iemand die hulpbehoevend is kan het van levensbelang zijn. Bij home automation is domotica als basis genomen voor een groot aantal toepassingen en gadgets.

Home automation reikt verder dan de woning

Bij huisautomatisering denk je als eerste aan apparaten die je in huis haalt om het dagelijkse leven wat comfortabeler te maken. Denk aan een lamp die je met een app kunt dimmen of een gordijn dat vanzelf opent in de ochtend. Toch vindt een deel van home automation plaats buiten de woning en wel in de cloud. Hiermee bedoelen we natuurlijk niet echte wolken maar computerservers die wereldwijd staan om jouw huis te verbinden met de wereld om je heen. Net zoals je via Google kunt opzoeken welke restaurants in de buurt open zijn kun je ook beelden van jouw IP camera automatisch naar je Dropbox laten sturen. Of een bericht ontvangen als er iemand op je smart deurbel drukt terwijl je zelf op je werk bent. Eigenlijk is een smart home een ‘connected home’, een huis dat in verbinding staat met de rest van de wereld.

Niet altijd verbonden

Maar wat als het internet uitvalt of als je even niet wilt dat jouw huis verbonden is met de rest van de wereld? Leveranciers van smart home producten en diensten worstelen soms met deze afweging. Sommige bedrijven vinden dat alles altijd online moet zijn terwijl andere bedrijven juist zoveel mogelijk lokaal houden. Het Tuya systeem is een voorbeeld van ‘altijd verbonden’, dit protocol wordt met name gebruikt in budget smart home producten die je ziet liggen bij het Kruidvat, de Action of in de HEMA schappen. Een lamp in de huiskamer die je van kleur wilt veranderen met een app terwijl je zelf in de kamer staat, het gaat toch via een online server. Dan moeten alle schakels wel perfect werken natuurlijk.

Een ander voorbeeld is het verbonden rookmelder systeem van Somfy. Je kunt alle rookmelders draadloos met elkaar verbinden zonder internet, dit werkt dus altijd. Daarnaast is er de optie om de rookmelders te koppelen aan je TaHoma home automation systeem waarmee je plotseling veel meer mogelijkheden hebt. Dat het kan betekent niet altijd dat het moet.

Je ziet dat de keuzes niet zo zwart-wit zijn, hier zijn enkele voordelen en nadelen van huisautomatisering:

● Handmatige handelingen worden geautomatiseerd.
● Je hoeft niet altijd zelf thuis te zijn om taken uit te (laten) voeren.
● Het wooncomfort zal aanzienlijk toenemen.
● De veiligheid in en rond de woning wordt verbeterd.
● Een modulaire aanpak biedt maatwerk oplossingen.
● Het is niet nodig direct grote bedragen te investeren.
● Er komen alleen maar meer mogelijkheden bij.

De nadelen van smart home

● Zonder internetverbinding zijn de mogelijkheden beperkt.
● Je hebt eigenlijk een smart hub nodig zoals de TaHoma of Nest Home om het maximale uit je systeem te halen.
● Er zijn vrij veel protocollen en ‘standaarden’ waardoor niet alle apparaten samenwerken.
● Je zult wat privacy moeten inleveren voor optimaal comfort.

Voor de meeste huishoudens wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Houd er rekening mee dat zaken automatiseren niet betekent dat je er geen controle meer over hebt. Je hebt èn houdt de touwtjes in handen.

Hoe begin je met home automation?

Je begint met een verlanglijstje te maken van zaken die jouw comfort verhogen. Wil je dat de lampen automatisch inschakelen? Dan heb je bijvoorbeeld Hue lampen en Somfy bewegingssensors nodig. Wil je dat de gordijnen geheel automatisch openen en sluiten? Kies dan als eerste voor PoweredBlinds raamdecoratie. Voor beveiliging koop je IP camera’s, houd rekening met opslag in de cloud of lokaal. Vergeet ook zeker niet een centrale besturing te kiezen. Voor Apple gebruikers kan dit HomeKit zijn, voor Android gebruikers Google Home. Zo bouw je een slimme woning stap voor stap op.

Uit de krant