De eerste baal hooi wordt onder toeziend oog van enkele dieren overhandigd.
De eerste baal hooi wordt onder toeziend oog van enkele dieren overhandigd. Foto: Bob Awick

Probusclub Huizen ‘haalt’ 160 hooibalen op voor Kinderboerderij de Warande

Natuur en Milieu

HUIZEN - Een actie om hooibalen in te zamelen voor de Kinderboerderij de Warande in Huizen heeft € 800,- opgebracht. Daarvoor kunnen 160 hooibalen worden gekocht. De kinderboerderij heeft daarmee voor 80 dagen hooi voor de dieren. De eerste baal werd vandaag aan de voorzitter en de beheerder overhandigd.

Binnen de gelederen van Probusclub Huizen is het idee ontstaan om de inzamelingsactie te houden voor aankoop van hooibalen. Deze actie valt samen met het tijdstip waarop de kinderboerderij herdenkt dat oud voorzitter Rein Jansen een jaar geleden is overleden.

“Rein is van zeer grote betekenis geweest voor het ontstaan van de kinderboerderij in zijn huidige vorm en voor de algehele organisatie”, aldus Jo Beltman die nu voorzitter is van de stichting.

Meer dan kinderboerderij
“De Warande is meer dan een kinderboerderij. Het is ook vooral een zorgboerderij. Ze vervult een belangrijke functie op het gebied van recreatie, dierenwelzijn, dagbesteding en educatie. Het is een geliefd oord in het stadspark, waar veel mensen met of zonder kinderen graag en regelmatig naar toe gaan. Ze komen er in aanraking met veel soorten dieren, voornamelijk Oudhollande rassen”, meldt hij.

“Ook heeft de kinderboerderij een belangrijke functie in de vorm van dagbesteding voor cliënten van Philadelphia en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Bij de verzorging van de dieren vervullen deze mensen een belangrijke rol. Het is een plek waar ze graag naar toe gaan en waar ze zich echt thuis en nuttig voelen.”

Voldoende ruimte
De kinderboerderij vangt ook tijdelijk dieren op waar mensen niet zelf meer voor kunnen zorgen. Er moet dan natuurlijk wel voldoende ruimte zijn. Na verloop van tijd wordt gezorgd voor herplaatsing.

De medewerkers van de Kinderboerderij verzorgen ook natuureducatie voor schoolklassen van zowel de onderbouw als de bovenbouw. Er kunnen dieren worden gevoerd, geborsteld en geknuffeld en er worden diverse opdrachten uitgevoerd. “Er kunnen zelfs verjaardagen en partijtjes voor kinderen worden gevierd.”

Opbrengsten
Normaliter kan de kinderboerderij met de opbrengsten van de activiteiten en door verkoop van kleine horecaproducten, zoals ijsjes, eigen inkomsten genereren. “Maar helaas, door de langdurige coronasluiting zijn de eigen inkomsten vrijwel weggevallen. Dat heeft flinke gevolgen voor de exploitatie, terwijl de dieren uiteraard gevoerd moeten blijven worden.”

De actie van Probusclub Huizen is een hart onder de riem van de kinderboerderij. Op jaarbasis heeft de kinderboerderij 800 balen hooi nodig. Deze worden in de zomer ingekocht, rechtstreeks van het land.

Hooizolder
“De hele voorraad wordt in een keer ingekocht en wordt op de mooie, nieuwe hooizolder opgeslagen. Deze wijze van inkoop drukt de kosten. Desondanks kost een baal € 5,- en gaat het jaarlijks dus om een uitgave van € 4000,- .”

Wie een de kinderboerderij ook wil steunen en een baal hooi wil doneren kan terecht op de website www.kibohuizen.nl voor meer informatie.

Uit de krant