Energiecoach George Konings vertelt onder andere over wat hij thuis heeft gedaan om te verduurzamen.
Energiecoach George Konings vertelt onder andere over wat hij thuis heeft gedaan om te verduurzamen. Foto: HuizenDuurzaam
Video

Energiecoaches HuizenDuurzaam lanceren film en komen graag langs

Natuur en Milieu

HUIZEN - Lokale energiecorporatie HuizenDuurzaam en de gemeente Huizen lanceren vandaag de film ‘HuizenDuurzaam helpt’. Tegelijk met de lancering hangen in heel Huizen posters van de twee hoofdrolspelers: energiecoaches George Konings en Greg van Eick. De video is onder dit artikel te zien.

Normaal gesproken gaan de energiecoaches bij Huizers op bezoek. Tijdens zo’n huisbezoek kijken de coaches samen met de bewoners wat zij in hun woning aan verduurzaming kunnen doen. In de film laten George en Greg zien wat zij thuis zelf hebben gedaan aan energiebesparing.

George Konings
George Konings woont al bijna zijn hele leven in Huizen. Het huis waar hij en zijn gezin in leven, stamt uit 1906. Dat betekent dat er bijna geen isolatie was. “Je moet met het jasje van het huis beginnen”, vertelt George. “De vloer, het dak, de muren én de ramen.”

Omdat het huis beschermd dorpsgezicht is, moest hij op zoek naar creatieve oplossingen. Hij weet uit eigen ervaring dat verduurzamen best een klus kan zijn, maar is wel erg tevreden met het resultaat. “Bij elkaar levert het een heleboel energiebesparing op. We zijn inmiddels van een F/G-label op een klein B-labeltje uitgekomen.”

Greg van Eick
Het huis van Greg van Eick is een jaren zeventigwoning. Huizen van voor 1974 zijn in de regel slecht geïsoleerd. Hij en zijn gezin hebben gedurende jaren het dak, de gevel en uiteindelijk de vloer laten isoleren. Ook zijn de ramen van de woning vervangen door HR++-glas.

De volgende stap is het plaatsen van zonnepanelen om zelf duurzame energie op te wekken. “Ik ben energiecoach geworden omdat ik graag een bijdrage lever aan een beter milieu”, vertelt Greg.

Huisbezoeken
De huisbezoeken van HuizenDuurzaam lagen enkele maanden noodgedwongen stil. Sinds de versoepeling van de lockdown op 28 april zijn de bezoeken weer opgestart.

“Als u ook energie wilt besparen, kijken de coaches graag samen met u wat de beste mogelijkheden zijn voor uw woning. Wij komen graag langs”, zegt Greg.

Opleiding
De coaches van HuizenDuurzaam zijn allemaal vrijwilliger. Ook hebben ze allemaal een opleiding tot energiecoach gevolgd. Een huisbezoek is altijd gratis en vrijblijvend. Een bezoek aanvragen kan via www.huizenduurzaam.nl. Hier vindt u ook informatie over de collectieve inkoopactie.

Mensen die zelf ook energiecoach willen aanmelden, vinden op de website meer informatie en kunnen zich daar aanmelden.

Uit de krant