Op de Tafelberg werd actie gevoerd voor de vrijlating van de journalist.
Op de Tafelberg werd actie gevoerd voor de vrijlating van de journalist. Foto: Amnesty Huizen

Amnesty Gooi Noord in actie voor Roman Protasevich in Wit-Rusland

Mensen

HUIZEN - De Amnesty International afdeling Gooi Noord heeft gisteren een actie gehouden voor vrijlating van de 26-jarige journalist Roman Protasevich die zondag in Wit-Rusland (Belarus) is gearresteerd nadat het vliegtuig waarin hij zat een noodlanding in Minsk maakte.

De Amnesty leden hebben op de Tafelberg in Huizen-Blaricum aandacht gegeven aan de oproep van Amnesty International om de autoriteiten in Wit-Rusland te vragen de journalist onmiddellijk vrij te laten. Onderstaande foto wordt gebruikt in brieven aan de Belarussische autoriteiten.

Weinig twijfel
Marie Struthers van Amnesty International: “Het lijdt weinig twijfel dat de Belarussische autoriteiten een valse bommelding en een MiG-straaljager hebben gebruikt om een vliegtuig tot landen te dwingen met schijnbaar enige doel een verbannen kritische journalist op te pakken en het zwijgen op te leggen.”

“De Europese Unie en de rest van de wereld moeten Belarus onmiddellijk oproepen Roman Protasevich vrij te laten. De voormalig hoofdredacteur van de populaire kritische Telegram-zender NEXTA moet vrij zijn het land te verlaten”, zegt Struthers.

Bommelding
Op 23 mei werd de 26-jarige Roman Protasevich, die tot september 2020 leiding gaf aan de grootste Wit-Russische Telegram-kanalen van de oppositie NEXTA en NEXTA Live, vastgehouden op de luchthaven van de Belarussische hoofdstad Minsk. Dat gebeurde nadat zijn vlucht van Athene naar Litouwen een noodlanding maakte omdat er een bommelding zou zijn.

Een MiG-29-straaljager van de Belarussische luchtmacht begeleidde het burgervliegtuig naar het vliegveld van Minsk. Volgens het Belarussische persbureau BelTA zou president Loekasjenko opdracht hebben gegeven tot de gedwongen landing.

‘Extremistisch’
Vorig jaar werden NEXTA en verwante mediakanalen bestempeld als zijnde ‘extremistisch’ en daarop in Belarus door de veiligheidsdiensten verboden. Deze stap vormt een onderdeel van het harde optreden van de autoriteiten tegen vreedzame protest na de betwiste uitslag van de presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020.

Roman Protasevich en zijn medewerker Stsyapan Putsila werden beschuldigd van ‘het aanzetten tot massale rellen’, ‘grove schending van de openbare orde’ en het ‘aanzetten tot haat’ tegen overheidsfunctionarissen en wetshandhavers. Voor deze misdrijven kunnen zij tot 15 jaar gevangenisstraf krijgen. Inmiddels hebben diverse EU-leiders en de Amerikaanse regering de actie veroordeeld.

Uit de krant