Op 25 mei werd een hennepplantage geruimd aan het Spui.
Op 25 mei werd een hennepplantage geruimd aan het Spui. Foto: Bob Awick

Burgemeester legt voornemen tot last onder dwangsom op voor hennepplantage Spui

Politie

HUIZEN - Burgemeester Niek Meijer heeft besloten om het voornemen tot een last onder dwangsom op te leggen aan de eigenaar van een woning aan het Spui. In deze woning trof de politie Midden Nederland op 25 mei een hennepplantage aan.

Het voornemen tot deze last onder dwangsom houdt in dat als er binnen drie jaar opnieuw een overtreding van de Opiumwet plaatsvindt, de eigenaar van de woning 25.000 euro aan dwangsom moet betalen. Ook wordt de woning dan drie maanden gesloten.  

Onderzoek politie
Uit onderzoek door de politie eenheid Midden-Nederland kwam naar voren dat er sprake was van diefstal van stroom. In de woning is een hennepkwekerij aangetroffen. Daarmee is een misdrijf op heterdaad ontdekt. Zowel het materiaal bestemd voor het kweken van hennep als de hennepplanten/-stekken zijn in beslag genomen en vernietigd.

“Hennep valt als middel onder de omschrijving van artikel 13b, eerste lid onder b, van de Opiumwet. Er was tevens een indicatie van minstens tien eerdere oogsten, waarmee er sprake is van wederrechtelijk verkregen voordeel”, laat de burgemeester weten.

Strafbaar feit
In de woning was een grote hoeveelheid hennepplanten, te weten 8 moederplanten, 202 hennepstekken en 53 hennepplanten, voorhanden. Burgemeester Niek Meijer: “Dat is een strafbaar feit en voor mij voldoende grond om het opleggen van een last onder dwangsom te overwegen.”

“Er is geen sprake van een beperkte hoeveelheid voor eigen gebruik, maar van een handelshoeveelheid. Het pand heeft daarmee een rol in de keten van drugshandel. Het Damoclesbeleid van de gemeente Huizen geeft mij de mogelijkheid om met dit voornemen een herhaling van overtreding van de Opiumwet tegen te gaan.”

Ondermijnend
Handel, productie, teelt en andere illegale activiteiten rondom zowel harddrugs als softdrugs, hebben een ondermijnend en potentieel ontwrichtend effect op de samenleving, vanwege de verwevenheid van boven- en onderwereld, corruptie en de innesteling in lokale gemeenschappen en maatschappelijke sectoren.”

“Hennepteelt en drugshandel gaan veelal gepaard gaan met overlast, criminaliteit en verstoring van de openbare orde. Ik wil dat criminele activiteiten in Huizen stoppen. Kans op herhaling en financieel voordeel daarvan is voor mij geen optie. Het is daarom dat ik nu ingrijp met dit voornemen voor een last onder dwangsom. Het algemeen belang vanuit openbare orde en veiligheid staat voorop.”

Uit de krant