Afbeelding
Foto: GNR

GNR sluit olifantenpaadjes af voor publiek om wilde dieren meer ruimte te geven

Natuur en Milieu

REGIO - ‘Laat de olifantenpaadjes weer met rust!’ Die oproep komt vanuit het Goois Natuurreservaat aan alle wandelaars en fietsers in de Gooise natuurgebieden. 

Deze paadjes, die het afgelopen jaar zijn ontstaan in de coronadrukte, worden nu afgesloten met boomstammen en ander natuurlijk materiaal. Het afsluiten van deze paden is erg belangrijk om de wilde dieren meer ruimte te geven, is de uitleg van het GNR. 

Rust en ruimte
Het was het afgelopen jaar drukker dan ooit in de Gooise natuur. Veel wandelaars kwamen regelmatig van de rust en de ruimte genieten. “In veel van onze natuurgebieden zijn het afgelopen jaar olifantenpaadjes ontstaan. Een olifantenpad, ook wel een ‘afstekertje’ genoemd, is een niet officieel wandelpaadje”, aldus de natuurorganisatie.

Fietsers of wandelaars zoeken naar een kortere weg of gebruiken een wildpad. Zo ontstaan er al gauw nieuwe paden of verandert het smalle wildpad in een wandelpad. 

Vrijwilligers aan het werk
Vele vrijwilligers zijn inmiddels aan het werk om deze paadjes af te sluiten voor het publiek. “We merken dat de afgesloten paadjes soms door bezoekers toch weer open worden gemaakt”, meldt het GNR.

“Dat is uiteraard niet de bedoeling. Ook de dieren hebben rust en ruimte nodig en met 108 kilometer aan wandelpaden en 83 kilometer aan fietspaden in het Goois Natuurreservaat is er wandelgelegenheid genoeg.”

Uit de krant