Links de waterzuivering in Huizen en rechts in Blaricum.
Links de waterzuivering in Huizen en rechts in Blaricum. Foto: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Online informatieavond over één nieuwe rioolwaterzuivering voor Huizen en Blaricum

Natuur en Milieu

HUIZEN - Er komt een online informatiebijeenkomst over de mogelijke nieuwbouw van de rioolwaterzuivering in Huizen. Deze vindt woensdag 7 juli 2021 van 19.30 tot 21.00 uur plaats. Aanmelden is verplicht.

De rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI´s) van Huizen en Blaricum zuiveren het afvalwater van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. Beide RWZI’s zijn toe aan groot onderhoud of vernieuwing.

Duurzamer en voordeliger
Uit onderzoek blijkt dat het duurzamer en voordeliger is om één nieuwe RWZI te bouwen in plaats van twee. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doet daarom onderzoek naar de meest geschikte locatie voor een nieuwe RWZI.

Om bewoners te informeren organiseert het waterschap online informatiebijeenkomsten. Na de informatiebijeenkomsten kunnen bewoners hun mening delen via een online vragenlijst.

Beter gezuiverd
Met een nieuwe RWZI kan het afvalwater nog beter gezuiverd worden. Ook is het mogelijk om innovatie toe te passen zoals het hergebruik van reststoffen, warmte en gezuiverd afvalwater. Door het bouwen van één nieuwe zuivering kan energie, kosten en ruimte worden bespaard.

Op dit moment onderzoekt het waterschap waar de nieuwe, moderne RWZI het beste gebouwd kan worden: op één van de huidige locaties of misschien op een nieuwe locatie.

Technisch mogelijk
Het blijkt technisch mogelijk om op een van beide huidige locaties een RWZI te bouwen die beide RWZI’s kan vervangen. Het waterschap heeft ook gezocht naar andere locaties voor een nieuwe RWZI.

Dat deden ze samen met de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. De conclusie is dat er in het dichtbebouwde Het Gooi, waar ook veel beschermde natuurgebieden zijn, geen andere locatie beschikbaar is voor een nieuwe RWZI.

Zorgvuldige afweging
Bij de uiteindelijke keuze gaat het om een zorgvuldige afweging van kansen en risico’s voor de bouw, beheer en onderhoud van de RWZI en de bijbehorende (pers)leidingen om het afvalwater bij de RWZI te krijgen.

Het waterschap kijkt ook naar waar ze het gezuiverde afvalwater kan lozen en het effect op het ontvangende water, naar de gevolgen van het veranderende klimaat en naar effecten op de omgeving en het milieu.

Meeste steun
Het waterschap wil ook weten voor welke locatie de meeste steun is van gemeenten. Daarom werkt het waterschap nauw samen met de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren en Eemnes.

Het waterschap wil graag weten waar ze rekening mee moeten houden als ze op de huidige locatie een nieuwe RWZI gaan bouwen. Bewoners worden daarom gevraagd hun mening te geven.

Online vragenlijst
Vanaf 8 juli is een online vragenlijst beschikbaar via de website www.agv.nl/rwzihuizenblaricum. Invullen kan tot 22 augustus.

Het waterschap organiseert een online informatieavond om bewoners te informeren over wat een nieuwe RWZI betekent voor bewoners in de omgeving en welke stappen worden doorlopen voordat het bestuur van het waterschap in het najaar een besluit neemt.

Kijk op www.agv.nl/rwzihuizenblaricum voor meer informatie. Hier staat ook hoe bewoners zich kunnen aanmelden.

Uit de krant