Barbara en Juniper Diependaal bij de bibliotheek om hun leesvoer voor de vakantie op te halen.
Barbara en Juniper Diependaal bij de bibliotheek om hun leesvoer voor de vakantie op te halen. Foto: Bibliotheek hlb

Kinderen gratis lid van bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

Cultureel

HUIZEN - Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum geeft alle kinderen tot en met 12 jaar een gratis lidmaatschap cadeau. Daardoor hebben kinderen onbeperkt toegang tot alle boeken, luisterboeken en e-books van de bibliotheek.

“‘Lezen is goed voor de taalontwikkeling en helpt tegen het tegengaan van de leesdip’. ‘Voorlezen is een gezellig moment samen en geeft rust in de drukte van alledag’. Zomaar wat redenen van ouders die hun kind lid hebben gemaakt van de bibliotheek en regelmatig materialen komen lenen”, aldus de bibliotheek.

Voorleesboek
Zoals Stefanie en Valentina (6 jaar) Ruffien die in de bibliotheek Huizen in een groot voorleesboek met mooie illustraties aan het bladeren zijn.

Ze zijn sinds een jaar lid van de bibliotheek en komen vooral om lekker te neuzen tussen de boeken en op die manier een mooi voorleesboek of een spannend leesboek voor Valentina uit te zoeken.

Rollen omgedraaid
Stefanie leest Valentina al voor sinds ze een baby is en dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want Valentina leest nu zo goed dat de rollen zijn omgedraaid. Elke avond leest Valentina voor aan haar ouders.

Stefanie is blij dat haar dochter zo’n plezier in lezen heeft. Vooral omdat lezen en schrijven nu zo in de belangstelling staan. Kinderen lezen steeds minder en daardoor steeds slechter. Samen naar de bibliotheek gaan, mooie boeken uitkiezen en voorlezen is leuk om te doen, geeft veel plezier en stimuleert het lezen.

Makkelijk lezen plek
Barbara en Juniper Diependaal (12 jaar) kijken bij de makkelijk lezen plek om een boek uit te zoeken voor de broer van Juniper, die dyslectisch is.

Van Barbara moeten de kinderen een boek uitkiezen voor de vakantie om te voorkomen dat het leesniveau in de vrije weken te ver achteruit gaat. Haar ervaring is dat als de kinderen tijdens de vakantie niet lezen, de leesdip toeslaat en het avi niveau achteruit gaat. In het nieuwe schooljaar kunnen ze dan weer opnieuw beginnen en dat wil ze voorkomen.

Liefde voor lezen
Barbara kreeg toen ze jong was veel boeken aangereikt van haar ouders en dat heeft haar de liefde voor lezen gebracht. Ze probeert dit door te geven aan haar kinderen.

Juniper heeft in de tussentijd voor zichtzelf een boek uit de ‘leven van een loser’ serie gevonden waarmee ze de vakantie wel kan doorkomen. Met een volle tas verlaten Barbara en Juniper uiteindelijk de bibliotheek, op weg naar huis.

Gratis lidmaatschap
“Geïnspireerd door deze verhalen? Maak jouw kind dan ook lid van de bibliotheek. Kom langs en haal het gratis lidmaatschap op in de bibliotheek aan Plein 2000 nummer 1.”

Uit de krant