Afbeelding
Foto: Rijkswaterstraat

Onderhoud portalen op de A1 in ‘t Gooi ‘strakke logistieke dans’

Algemeen

REGIO - Rijkswaterstaat voert deze zomermaanden onderhoud uit aan vijftien portalen op de snelweg A1 tussen knooppunt Muiderberg en knooppunt Eemnes. De werkzaamheden vinden in de avond en nacht plaats om verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.

Toch komt er het één en ander bij kijken, aldus Rijkswaterstaat. “We leiden het verkeer naar één rijstrook en richten het werkvak in. De techniek in de schakelkast wordt afgekoppeld, een kraan verwijdert de dwarsligger (waar de matrixborden aan hangen) en de A-poten worden van hun verankering getakeld. Al dit werk gebeurt in een strakke logistiek dans, waardoor de weggebruiker alleen bij het uithijsen een paar minuten stil komt te staan.”

De portalen gaan vervolgens op transport en worden elders opgeknapt. De coating en eventueel oxidatie straat Rijkswaterstaat eraf en binnen vier uur daarna gaat de eerste nieuwe laag verf erop; dit om zogenaamde ‘vliegroest’ voor te zijn. Kabels worden vervangen en kabelgoten gereinigd. “Bij het terugplaatsen sluiten we de matrixborden en eventueel camera’s weer aan op de schakelkast en test de verkeerscentrale alle techniek. Als alles naar behoren werkt, ruimen we het werkvak op en kunnen de portalen weer vele jaren mee.”

Om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren worden enkele toeritten afgesloten. Kijk HIER voor een overzicht.

Foto: Rijkswaterstraat

Uit de krant