Lactatiekundige Geja Klaassen.
Lactatiekundige Geja Klaassen. Foto: Tergooi

Lactatiekundige Geja Klaassen schrijft boekje over borstvoeding

Zorg

REGIO - Geja Klaassen is expert op het gebied van borstvoeding. Als lactatiekundige geeft ze moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Onlangs schreef ze het boekje ‘Borstvoeding, tips voor in de kraamtijd’.

Klaassen: “Dit boekje heb ik geschreven om moeders te helpen bij het voorbereiden op de borstvoedingsperiode en als naslagwerk in de kraamtijd. Een paar tips kunnen voor veel moeders echt een verschil maken. Bijvoorbeeld om genoeg melk te maken, om gemotiveerd te blijven en om geen pijn te hebben tijdens het voeden.”

Goede voorbereiding

“Borstvoeding geven is iets heel gewoons en natuurlijks. De meeste moeders beginnen er mee na de geboorte van hun kindje, maar toch haakt een deel al snel af. Ik denk dat een goede voorbereiding en daardoor een realistisch beeld over het natuurlijke gedrag van een pasgeborene, heel belangrijk is om de borstvoeding te laten slagen. Juist die eerste dagen zijn zo cruciaal. Dan wordt ook het fundament gelegd van de hoeveelheid melk voor de komende maanden. Een baby wordt geboren met een onvolgroeid afweersysteem. Moedermelk heeft juist de functie om dit te ondersteunen. Het helpt bijvoorbeeld om goede bacteriën in zijn darmen te krijgen en in de darmen een beschermende laag te leggen. En dit is nog maar één van de vele dingen waar moedermelk goed voor is.”

In Tergooi werkt Geja Klaassen samen met collega Liesbeth Gresel aan de kwaliteit van de zorg rondom borstvoeding. “Een deel van ons werk vindt rechtstreeks aan het bed plaats op de kraamafdeling en de kinderafdeling. Verder dragen we kennis over aan de collega’s en artsen van het Vrouw Moeder Kind Centrum van Tergooi  Om zwangeren voor te bereiden hebben we ook een webinar over borstvoeding gemaakt dat zeker de moeite waard is om te bekijken.”

Boek bestellen

Het boekje Borstvoeding, tips voor in de kraamtijd is te bestellen door een mail te sturen aan info@borstvoedingscentrumhetgooi.nl. De verkoopprijs van het boek bedraagt 2 euro (exclusief verzendkosten). Klaassen: “Echt een ideaal cadeautje om aan een zwangere te geven!”

Uit de krant